'Psychische begeleiding Volkert van der G. wel verkooppraatje OM'

De advocaat van Volkert van der G., heeft vrijdag geluidsopnames laten horen waaruit volgens hem blijkt dat het Openbaar Ministerie (OM) psychische begeleiding voor zijn cliënt wel degelijk "een verkooppraatje" richting de politiek heeft genoemd.

Advocaat Willem Jebbink liet de opnames horen in het tv-programma Pauw.

Woensdag liet minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer weten dat de eis van het OM niet om een "verkooppraatje" richting de politiek ging. Het OM was tot die conclusie gekomen na vergelijking van transcripties en de door Van der G. overgedragen opnames met verslagen van de gesprekken en de herinneringen van de advocaten-generaal.

Jebbink heeft bij het gerechtshof in Den Haag een procedure aangespannen om de voorwaarden aan de voorlopige invrijheidstelling van zijn cliënt af te bouwen, waaronder de eis van psychische behandeling. Deze behandeling zou onnodig zijn. Het OM houdt hier volgens Jebbink echter aan vast omdat het een verkooppraatje richting de politiek nodig zou hebben.

Van der G., veroordeeld voor de moord op Pim Fortuyn, maakte de opnames "omdat hij de autoriteiten wantrouwt", aldus Jebbink in Pauw. Woensdag publiceerde de advocaat al een transcriptie van het bewuste fragment uit het evaluatiegesprek met Van der G. op 17 september 2015. Daar staat de passage over "het verkooppraatje" letterlijk in.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie