Nederland heeft eerste strenge vorst sinds 2013

In het Oost-Groningse Nieuw-Beerta is het kwik maandagavond gedaald naar min 11,5 graden, strenge vorst. De laagste temperatuur in het land werd gemeten op het KNMI-meetpunt in Nieuw-Beerta.

Ook in Twente kwam het tot strenge vorst: op het meetstation Enschede Airport Twente is min 10,1 graden gemeten. In Noord-Brabant liggen de laagst gemeten waarden tussen 8,5 en 9,7 graden onder nul.

De laatste keer dat het in Nederland kouder werd dan min 10,0 graden en dus streng vroor, was op 13 maart 2013 in de zuidoostelijke delen van het land, aldus weeronline.nl. In Ell (Limburg) werd het toen min 13,3 graden.

Strenge vorst komt niet elke winter voor. In De Bilt, waar het KNMI is gevestigd, zijn er gemiddeld elke winter twee nachten met strenge vorst.

In Vlissingen kent een normale winter geen strenge vorst, terwijl het oosten en noordoosten mogen rekenen op vier keer strenge vorst.

Code geel

Automobilisten moeten dinsdag vooral in het noorden en midden opnieuw bedacht zijn op gladheid. Daarvoor waarschuwt de VerkeersinformatieDienst (VID) maandagavond. Een zwak neerslagfront trekt vanaf het middaguur het noorden binnen en trekt al oplossend naar het zuiden.

De neerslag kan diverse vormen aannemen: er is kans op lichte sneeuw, maar dat is niet het grootste probleem. Vooral op plekken waar de neerslag als regen valt kunnen problemen voorkomen. Dit kan in combinatie met een bevroren ondergrond aanleiding geven tot lichte ijzel. Het zuiden blijft droog.

Het KNMI heeft voor het grootste deel van het land weer een code geel afgegeven.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie