Gepubliceerd: 
Laatste update: 
5 augustus 2014 11:31
5 augustus 2014 19:45

39 aanhoudingen tijdens protest bij Israëlische ambassade

De politie in Den Haag heeft dinsdag 39 aanhoudingen verricht tijdens een onaangemelde demonstratie bij de Israëlische ambassade in de Hofstad.

NU.nl/laurens van putten

De Haagse politie is met meerdere eenheden aanwezig. "Het terrein voor de ambassade van Israel is door de politie afgezet", aldus een woordvoerster. "De inzet van de politie is er op gericht om eventuele afsluitingen zoveel als mogelijk te beperken en om te waarborgen dat de ambassade kan blijven functioneren." 

"We gaan de wet breken. We gaan de ambassade of weg blokkeren en gaan daar niet vrijwillig weg totdat onze eisen worden ingewilligd", schrijven de organisatoren op de Facebookpagina. "Wij zullen ons niet verzetten tegen de politie, maar laten ons indien nodig bewust arresteren." 

Rond 12.45 uur was er sprake van enkele tientallen demonstranten bij het Buitenhof in Den Haag. Een grootschalige demonstratie bleef tot dusver uit. Een groep van bijna veertig personen hield iets na 13.00 uur volgens de politie een 'sitdown-actie' en is daarvoor aangehouden. Van verzet was daarbij geen sprake. Verdere incidenten deden zich niet voor.

12.00 uur

Op een Facebook-pagina werd opgeroepen om dinsdag om 12.00 uur de Israëlische ambassade te blokkeren, als protest tegen de oorlog in de Gazastrook.

"Demonstraties moeten 96 uur van tevoren worden aangemeld. Dat is niet gebeurd", zei een woordvoerder van de gemeente Den Haag dinsdagochtend. "We hebben het wel gezien op Facebook en zijn voorbereid op een aantal scenario's."

Contact met de organisatoren van de demonstratie is er niet geweest. "Dat hebben we wel geprobeerd, maar het is tot dusver niet gelukt. Het is daarom ook lastig om te zeggen hoeveel personen er kunnen komen." 

Kritiek

Een eerdere anti-Israël demonstratie in Den Haag op 12 juli leidde tot kritiek op burgemeester Jozias van Aartsen. Bij de demonstratie werden anti-semitische leuzen gescandeerd en onder meer ook hakenkruizen en jihadvlaggen getoond. Van Aartsen werd verweten daar niet voldoende tegen te hebben opgetreden. 

Volgens de burgemeester waren er geen grenzen overtreden. Desondanks stelde het Openbaar Ministerie een onderzoek in en werden er later personen gearresteerd.

Bekijk beelden:

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload ze bij NUfoto

Door: NU.nl/Joost Nederpelt

Lees meer over

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Schilderijen door dak

 Met een hijskraan is maandagochtend in de Hermitage in Amsterdam de eerste van vijftien immense groepsportretten uit de zeventiende eeuw via het dak naar binnen gebracht.

Lees meer en bekijk foto's

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Nieuws in 1 minuut

Het nieuws van maandag 20 oktober in één minuut.

Bekijk video