Gepubliceerd: 
Laatste update: 
5 juni 2014 22:34
6 juni 2014 07:34

Joodse objecten Amsterdam krijgen extra beveiliging

Hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn dat er aanslagen worden voorbereid op Joodse objecten in Nederland, krijgen dergelijke objecten in Amsterdam tijdelijk aanvullende beveiliging. 

Joodse objecten Amsterdam krijgen extra beveiliging Foto:  ANP

Dat gebeurt op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Dat blijkt uit een brief van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam aan de gemeenteraad. De brief is verstuurd naar aanleiding van de aanslag op het Joods Museum in Brussel op 24 mei waardoor drie mensen om het leven kwamen.

Volgens Van der Laan staan de maatregelen in zijn stad los van wat de Joodse gemeenschap zelf doet om "haar weerbaarheid en veiligheid te vergroten".

Over de aard en omvang van de beveiligingsmaatregelen gaat de gemeente in gesprek met de Joodse gemeenschap. Over de kosten daarvan overlegt de gemeente met het Rijk.

Opstelten

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft donderdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat "de Joodse gemeenschap net als alle burgers en organisaties in Nederland, erop kan rekenen dat de overheid adequate aanvullende beveiligingsmaatregelen neemt wanneer de dreiging en het risico daartoe aanleiding geven."

De man die verdacht wordt van de aanslag in Brussel is een teruggekeerde Franse Syriëganger. "Er mag van uit worden gegaan dat deze aanslag kan worden geplaatst in de context van jihadistische ideologie en strategie", aldus Opstelten. Het illustreert de dreiging die van de terugkeerders uitgaat.

De komende tijd zal de situatie nauwlettend in de gaten worden gehouden. Politie-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten staan in nauw contact met Belgische en Franse partners om een inschatting te kunnen blijven maken van de actuele dreigingssituatie, laat de minister aan de Kamer weten.

Door: ANP

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van dinsdag 30 september in één minuut. 

Bekijk video

Megaschip

Het grootste passagiersschip ter wereld lag dinsdagochtend aan de Wilhelminakade in Rotterdam. De Oasis of the Seas was daar 's nachts afgemeerd. Veel mensen kwamen naar de kade om het megaschip met eigen ogen te zien.

Bekijk video

Nieuw NU.nl

Achter de schermen werken we aan een nieuw uiterlijk van NU.nl. De beta-versie van de nieuwe site is nu open voor iedereen. Hij is nog in ontwikkeling, maar we zijn toch al heel benieuwd wat u vindt:

Ga naar beta.nu.nl

Wokakkoord

Gespecialiseerde koks uit Azië moeten weer makkelijker kunnen werken in Nederland door het zogenoemde wokakkoord.

Lees verder