Gepubliceerd: 
Laatste update: 
5 juni 2014 22:34
6 juni 2014 07:34

Joodse objecten Amsterdam krijgen extra beveiliging

Hoewel er geen concrete aanwijzingen zijn dat er aanslagen worden voorbereid op Joodse objecten in Nederland, krijgen dergelijke objecten in Amsterdam tijdelijk aanvullende beveiliging. 

Joodse objecten Amsterdam krijgen extra beveiliging Foto:  ANP

Dat gebeurt op advies van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Dat blijkt uit een brief van burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam aan de gemeenteraad. De brief is verstuurd naar aanleiding van de aanslag op het Joods Museum in Brussel op 24 mei waardoor drie mensen om het leven kwamen.

Volgens Van der Laan staan de maatregelen in zijn stad los van wat de Joodse gemeenschap zelf doet om "haar weerbaarheid en veiligheid te vergroten".

Over de aard en omvang van de beveiligingsmaatregelen gaat de gemeente in gesprek met de Joodse gemeenschap. Over de kosten daarvan overlegt de gemeente met het Rijk.

Opstelten

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft donderdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven dat "de Joodse gemeenschap net als alle burgers en organisaties in Nederland, erop kan rekenen dat de overheid adequate aanvullende beveiligingsmaatregelen neemt wanneer de dreiging en het risico daartoe aanleiding geven."

De man die verdacht wordt van de aanslag in Brussel is een teruggekeerde Franse Syriëganger. "Er mag van uit worden gegaan dat deze aanslag kan worden geplaatst in de context van jihadistische ideologie en strategie", aldus Opstelten. Het illustreert de dreiging die van de terugkeerders uitgaat.

De komende tijd zal de situatie nauwlettend in de gaten worden gehouden. Politie-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten staan in nauw contact met Belgische en Franse partners om een inschatting te kunnen blijven maken van de actuele dreigingssituatie, laat de minister aan de Kamer weten.

Door: ANP

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Koningin Maxima in de Gouden Koets van fotograaf Laurens van Putten.

Lees meer

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van vrijdag 19 september in één minuut. 

Bekijk video

NUweekend

Deze week onder meer: Gevaarlijke verkeerslocaties, gevolgen van het leenstelsel, de antwoorden op negen prangende trein-vragen, Oktoberfest en de 20ste verjaardag van Friends

Ga naar NUweekend

Schietpartij Florida

Een man heeft donderdag in de Amerikaanse plaats Bell (Florida) zijn dochter en haar zes kinderen doodgeschoten en daarna zelfmoord gepleegd.

Lees verder