Gepubliceerd: 
Laatste update: 
29 januari 2014 16:47
29 januari 2014 23:34

'Opnieuw paardenvlees in partijen rundvlees'

Opnieuw heeft zich een schandaal met paardenvlees voorgedaan. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft ruim 690 ton rundvlees van een slachthuis in Gelderland laten blokkeren omdat er mogelijk paardenvlees in is verwerkt.

Foto:  ANP

Eerder was tijdens een strafrechtelijk onderzoek paarden-DNA aangetroffen in vier partijen rundvleessnippers van het slachthuis.

De NVWA maakte dit woensdag bekend zonder de naam van het bedrijf te noemen. Volgens het tv-programma EenVandaag gaat het om slachthuis Van Hattem Vlees in Dodewaard, dat onder meer vlees aan de supermarkten Dekamarkt, Deen en Vomar zou hebben geleverd.

Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA, toonde ook aan dat de administratie van het slachthuis niet in orde is. 

Uit de gegevens van het bedrijf valt dan ook nog niet na te gaan in welke partijen rundvlees ook paardenvlees zit. Volgens de inkoopadministratie zijn in elk geval meer paarden ingekocht dan er volgens het slachtregister zijn geslacht.

Blokkade

De blokkade van de ruim 690 ton vlees die het slachthuis in koel- en vrieshuizen heeft liggen, blijft tot het bedrijf aantoont wat de inhoud en herkomst is. Ook moet het alle vlees, vleesproducten en karkassen die het de afgelopen 13 maanden in de handel heeft gebracht, traceren.

Het slachthuis heeft tot maandag de tijd gekregen om de tracering op orde te brengen. Anders wordt de erkenning geschorst en mogen er geen dieren meer worden geslacht. Het bedrijf staat nu onder toezicht van de NVWA, wat onder meer betekent dat alleen dieren mogen worden aangevoerd en vlees mag worden afgevoerd als er controleurs van de dienst aanwezig zijn.

In 2013 kwam ook al een aantal misstanden met paardenvlees dat was vermengd met rundvlees aan het licht.

Reactie Dekamarkt

Supermarkt Dekamarkt is ''compleet verrast'' door het nieuws over een nieuw schandaal met paardenvlees. ''We zijn woensdagmiddag onverwacht geconfronteerd met de mededeling'', zei bestuursvoorzitter René van Klooster van moederbedrijf Detailresult.

Verder ''kan en wil'' Van Klooster niets zeggen zolang het onderzoek nog loopt. Hij wil niet bevestigen of het inderdaad om Van Hattem Vlees gaat, en of er door het bedrijf vlees aan Dekamarkt is geleverd. 

Door: ANP/NU.nl

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Het nieuws van dinsdag 21 oktober in één minuut.

Bekijk video

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Simpsons aangeklaagd

Goodfellas-acteur Frank Sivero wil dat de makers van The Simpsons een schadevergoeding van 250 miljoen dollar (197 miljoen euro) betalen voor het stelen van zijn karakter uit Goodfellas.

Lees meer