Gepubliceerd: 
Laatste update: 
11 november 2013 16:07
11 november 2013 17:01

Eerste bewegende beelden van Aletta Jacobs gevonden

Historicus Marten van Harten is tijdens een onderzoek toevallig gestuit op de eerste bewegende beelden van de feministe Aletta Jacobs. 

 Bekijk video

De opname van ongeveer twintig seconden is gemaakt in 1915. Kennisinstituut Atria, dat onderzoek doet naar vrouwenemancipatie, maakte de vondst van de beelden bekend.

Van Harten ontdekte de beelden van Jacobs op de archiefbeeldensite Critical Past. Mineke Bosch, hoogleraar geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en de schrijfster van een biografie over Aletta Jacobs, bevestigde maandagmiddag dat ze op de beelden te zien is. ''Onmiskenbaar'', zegt Bosch. ''Het zijn unieke beelden van haar uit 1915.''

Jacobs loopt in het filmpje voor de Brandenburger Tor in Berlijn. Ze organiseerde tijdens de Eerste Wereldoorlog het Haagse Vrouwencongres.

Rondreis

De beelden zijn volgens Bosch gemaakt toen de feministe op rondreis was langs alle premiers en ministers van Buitenlandse Zaken van de oorlogvoerende landen. Ze wilde hun de resolutie van het congres aanbieden. Jacobs is in het gezelschap van de Amerikaanse Jane Addams, die in 1931 de Nobelprijs voor de Vrede zou krijgen.

Bosch heeft jarenlang gezocht naar bewegende beelden van Aletta Jacobs, maar kon nooit iets vinden. Wel waren er volgens de deskundige regelmatig camera's op de plekken waar Jacobs verscheen. Bosch denkt dan ook dat er meer bewegende beelden van de feministe moeten zijn. ''Die liggen vast nog ergens bij iemand op een zolderkamer in een oude doos'', zegt ze.

Aletta Jacobs was de beroemdste Nederlandse vertegenwoordigster van de eerste feministische golf. Ze streed onder meer voor het vrouwenkiesrecht. Jacobs was ook de eerste vrouw in Nederland die een universitaire studie afrondde (medicijnen in 1877 en 1878). Ze mocht pas examen doen nadat minister Thorbecke daar persoonlijk toestemming voor gaf.

Bekijk de beelden:

Door: ANP

Lees meer over

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Market Garden

De herdenkingen van de geallieerde bevrijdingsoperatie Market Garden hebben zondag, net als zaterdag, enorm veel publiek op de been gebracht.

Lees meer en bekijk foto's

NUweekend

Deze week onder meer: Gevaarlijke verkeerslocaties, gevolgen van het leenstelsel, de antwoorden op negen prangende trein-vragen, Oktoberfest en de 20ste verjaardag van Friends

Ga naar NUweekend

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van vrijdag 19 september in één minuut. 

Bekijk video

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Koningin Maxima in de Gouden Koets van fotograaf Laurens van Putten.

Lees meer