Gepubliceerd: 
Laatste update: 
13 augustus 2013 17:59
14 augustus 2013 07:12

Prins Friso vrijdag in besloten kring begraven

Prins Friso wordt vrijdagmiddag in besloten kring begraven in Lage Vuursche in de gemeente Baarn, dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) dinsdag.

ANP

De dienst in de Stulpkerk zal worden geleid door dominee Carel ter Linden, de hofpredikant van de koninklijke familie. Daarna wordt prins Friso begraven op de daarbij gelegen begraafplaats.

Later dit jaar vindt een herdenkingsbijeenkomst voor Friso plaats.

De prins overleed maandag op 44-jarige leeftijd in paleis Huis ten Bosch in Den Haag aan de gevolgen van de complicaties die zijn opgetreden door de hersenbeschadiging die hij opliep bij een ski-ongeluk op 17 februari vorig jaar. Hij raakte daardoor in coma.

Delft

Leden van het Koninklijk Huis worden volgens traditie bijgezet in de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft, maar Friso was sinds zijn huwelijk met Mabel geen lid meer van het Koninklijk Huis.

Friso is de tweede zoon van Beatrix en Claus en groeide op in het dorp Lage Vuursche. Het gezin woonde op kasteel Drakensteyn, dat Beatrix in 1959 kocht. Toen koningin Juliana in 1980 afstand deed van de troon en Beatrix haar opvolgde verhuisde de familie naar Paleis Huis ten Bosch.

Prinses Beatrix zal eind dit jaar of begin volgend jaar weer op kasteel Drakensteyn gaan wonen.

Vlaggen halfstok

De vlaggen op gebouwen van de rijksoverheid, provincies en gemeenten gaan vrijdag halfstok. Dat heeft minister-president Mark Rutte besloten, meldde de RVD. In de zogeheten vlaginstructie wordt ook Caribisch Nederland gevraagd om de vlag halfstok te hangen, net als de diplomatieke posten in het buitenland.

De premier keert dinsdagavond vervroegd terug van zijn vakantie, al zijn het overlijden en de uitvaart van de tweede zoon van prinses Beatrix formeel familiezaken.

Rutte is volgens de RVD toch maar liever in Nederland beschikbaar, mocht aan zijn aanwezigheid behoefte blijken. Maandag heeft hij al met Willem-Alexander, Beatrix en Mabel gebeld.

Onverwacht

Koning Willem-Alexander keerde maandagavond met zijn gezin terug van vakantie. Dat duidt er waarschijnlijk op dat de dood van Friso onverwacht kwam.

De prins werd begin juli dit jaar overgebracht van het Londense Wellington ziekenhuis naar paleis Huis ten Bosch in Den Haag, waar hij werd verzorgd door een medisch team. Daar brachten ook zijn vrouw Mabel en hun twee dochters Luana en Zaria de zomer door.

Dominee Ter Linden zegende in 2004 ook het huwelijk in van Friso en Mabel, net als dat van zijn beide broers. De hofpredikant leidde ook de uitvaarten van prins Claus en prins Bernhard en doopte onder anderen prinses Amalia.

Overzicht leven prins Friso | Chronologie ongeluk prins Friso | Dossier

Door: NU.nl/ANP  | Bekijk op de kaart

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van woensdag 17 september in één minuut. 

Bekijk video

Gestolen

Een voormalig voorzitter van de stichting voor de omgekomen broertjes Ruben en Julian heeft geld van de stichting achterovergedrukt voor de verbouwing van zijn huis.

Lees meer

Dichte mist

Het verkeer moet de komende dagen rekening blijven houden met dichte mist. Dit kan gevaarlijke wegsituaties tot gevolg hebben.

Lees verder

Gestolen vogels

Uit vogelpark Avifauna zijn in de nacht van maandag op dinsdag ruim dertig zeer zeldzame vogels gestolen.

Lees verder en bekijk beeld