'Verdachte moord Visser is manager volleybalclub'

Een van de drie mannen die in Spanje zijn opgepakt voor de moord op volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein is een voormalig manager en technisch directeur van de volleybalclub CAV Murcia 2005.

Voor die club speelde Visser tussen 2009 en 2011. Volgens de krant El País had Cuenca als bestuurder tevens de rekeningen van de club onder zijn hoede.

Spaanse media meldden maandagavond dat Juan Cuenca Lorente een van de arrestanten is. De twee andere verdachten zijn Roemenen van 47 en 60 jaar. De politie denkt dat zij de moorden hebben uitgevoerd.

Zakendeal

Aan de moorden zou een "zakelijk conflict" vooraf zijn gegaan. Volgens het AD zou het gaan om een mislukte zakendeal. Investeringen van Severein zouden hebben geleid tot de moord op het stel. Dat meldt de krant dinsdag op basis van een bron rond de familie van Severein en Visser.

Het zou onder meer om handel in marmer zijn gegaan, melden politiebronnen in Murcia volgens enkele Spaanse media.

Eerder werd al bekend dat zakenman Severein de laatste jaren in het vastgoed zou zitten. "De politie denkt dat hij zaken deed met verkeerde mensen", aldus de bron.

Volgens bronnen van de Spaanse krant Levante-EMV had Severein een grote som geld geleend aan Cuenca en dacht hij dat geld tijdens hun afspraak in Murcia terug te krijgen.

Problemen

Cuenca liet zijn voormalige volleybalclub in de problemen achter. De toenmalige eigenaar van CAV Murcia 2005, ondernemer Evedasto Lifante, zei dinsdag in de Spaanse krant La Verdad dat Cuenca bij zijn vertrek bij de club in 2011 alle administratie, rekeningen en de computer meenam.

"Hij liet ons met lege handen achter. Hij heeft mij en de club veel schade toegebracht.''

De speelsters en oud-speelsters van die club zijn zo enorm geschrokken van de moord op Visser en Severein, dat ze doodsbang zijn om iets te zeggen.

Gemarteld

Volgens La Verdad is Severein door zijn ontvoerders doodgemarteld. Dat melden politiebronnen.

Het lichaam van Severein werd in de buurt van Murcia gevonden in een vuilniszak. Zijn hoofd, armen en benen waren gescheiden van zijn romp.

Visser zou niet, of in mindere mate, het slachtoffer zijn geworden van martelingen. Wel werden ook haar ledematen en hoofd apart van het lichaam opgegraven. 

La Verdad meldt verder dat het huis in Molina de Segura, waar Severein en Visser mogelijk om het leven zijn gebracht, recent van onder tot boven is schoongemaakt. Met het blote oog waren er geen sporen te zien van de moord. Dat bleek toen agenten het onderzochten. Forensisch onderzoekers hebben in de badkamer van het huis echter wel veel bloedresten ontdekt.

DNA

De DNA-monsters die in Nederland zijn afgenomen om de identiteit vanVisser en Severein definitief vast te stellen, zijn dinsdag aangekomen in het laboratorium in Madrid. Dat maakte een woordvoerster van de politie in het Spaanse Murcia dinsdag bekend.

Het is nog niet duidelijk wanneer het onderzoek klaar is en wanneer officieel duidelijk is dat de gevonden lichamen van Visser en Severein zijn. Dat hangt onder meer af van welk materiaal naar Madrid is gestuurd, zegt de woordvoerster.

Boomgaard

De lichamen van de 35-jarige international Visser en haar partner Severein werden zondagavond laat na aanwijzingen van de 36-jarige Spaanse verdachte gevonden in een afgelegen boomgaard ten oosten van het plaatsje Alquerías. Ze werden sinds 13 mei vermist.

Bekijk de bekende feiten in de zaak in chronologische volgorde:

Grotere kaart weergeven

Familie

De familie van de Visser en Severein bedankt iedereen "voor alle hulp en steunbetuigingen op alle mogelijke manieren tijdens de afgelopen 2 bijzonder zware weken''. Dat staat op de Facebookpagina die was opgericht voor de zoektocht naar de twee Nederlanders in Spanje.

Enkele honderden mensen hebben de familie via de sociale media gecondoleerd. Ook is dinsdag een pagina geopend op de website condoleanceregister.nl, met daarboven de tekst: "Eindelijk gevonden. Rust zacht.''

Bedroefd

De internationale volleybalbond FIVB heeft bedroefd gereageerd op het overlijden van de recordinternational  en haar partner.

''De FIVB is zeer verdrietig na het nieuws over de Nederlandse international Ingrid Visser en haar vriend Lodewijk Severein. De volleybalwereld rouwt om de dood van de voormalig Europees kampioene'', schrijft de bond op zijn website.

Profiel Ingrid Visser

Lees meer over:

NUweekend

NUweekend
Deze week: Debuut Pieter Derks als columnist, studentenprotesten, februari in grafieken, belastingtips en de Galaxy S6.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke dag rond 12.00 uur het belangrijkste nieuws in uw mailbox?

Nieuwste video's