Gepubliceerd: 
Laatste update: 
5 mei 2013 13:18
5 mei 2013 16:17

Rutte ontsteekt bevrijdingsvuur in Utrecht

Premier Mark Rutte heeft zondag rond 13.00 uur in Utrecht het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee gaf hij het startsein voor de bevrijdingsfestivals die in het hele land zijn georganiseerd.

ANP

De vlam werd rond middernacht al ontstoken in Wageningen, waar in 1945 de capitulatie werd getekend.

Estafettelopers verspreidden het vuur over het hele land. Met de vlam die naar Utrecht werd gebracht ontstak Rutte het bevrijdingsvuur op het festival in Park Transwijk.

Voorafgaand aan het ontsteken van het vuur woonde Rutte in de Domkerk de 5 meilezing bij, die dit jaar werd gehouden door oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Het centrale thema van Bevrijdingsdag is dit jaar 'vrijheid spreekt je aan'.

Andere festivals

Naast Utrecht zijn er ook bevrijdingsfestivals in onder meer Amsterdam, Den Haag, Leeuwarden, Rotterdam en Den Bosch. Miss Montreal, Dio en Chef'Special zijn dit jaar de ambassadeurs van de vrijheid en worden met helikopters van het ene naar het andere festival gevlogen.

Miss Montreal zingt zondag op de bevrijdingsfestivals in het Nederlands. Helden heet het lied dat ze schreef met Simon Keizer van Nick & Simon. ''We moeten de boodschap van vrijheid doorfluisteren aan de jongere generatie, zodat de geschiedenis niet wordt vergeten'', zegt de singer-songwriter. ''Dit is eenmalig. Ik ga ervan genieten.''

Voor Chef'Special is vrijheid een belangrijk thema. "Dat zit verweven in onze muziek en is een boodschap die wij graag willen overbrengen. Dat zullen we vandaag ook weer doen", zegt zanger Joshua Nolet. "Maar vandaag hebben we een publiek dat er ook iets bewuster mee bezig is, dus dat sluit dan mooi op elkaar aan."

Amstel

De nationale viering van de bevrijding wordt zondagavond traditiegetrouw afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn daarbij aanwezig. Ook prinses Beatrix woont het concert bij.

Bekijk ingezonden foto's van Bevrijdingsdag op NUfoto

Door: Novum

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van woensdag 17 september in één minuut. 

Bekijk video

Gestolen

Een voormalig voorzitter van de stichting voor de omgekomen broertjes Ruben en Julian heeft geld van de stichting achterovergedrukt voor de verbouwing van zijn huis.

Lees meer

Dichte mist

Het verkeer moet de komende dagen rekening blijven houden met dichte mist. Dit kan gevaarlijke wegsituaties tot gevolg hebben.

Lees verder

Gestolen vogels

Uit vogelpark Avifauna zijn in de nacht van maandag op dinsdag ruim dertig zeer zeldzame vogels gestolen.

Lees verder en bekijk beeld