Gepubliceerd: 
Laatste update: 
23 april 2013 10:21
23 april 2013 13:53

Ex-ambtenaar krijgt 12 jaar cel voor spionage

De 61-jarige Raymond P. moet 12 jaar de gevangenis in omdat hij staatsgeheime informatie aan de Russische veiligheidsdienst SVR heeft verkocht.

Foto:  ANP

 Bekijk video

De rechtbank in Den Haag vindt bewezen dat hij jarenlang geheimen doorspeelde aan een Russisch spionnenechtpaar dat vanuit Duitsland opereerde.

Het Openbaar Ministerie had 15 jaar cel geëist. Justitie noemde hem ''de grootste Nederlandse spion uit de recente geschiedenis''.

Volgens de rechtbank staat vast dat hij honderden documenten over politieke en militaire aangelegenheden van de NAVO en de EU doorspeelde.

Daarmee heeft P. de veiligheid van de Nederlandse staat en haar bondgenoten in gevaar gebracht.

'Puur winstbejag'

Raymond P. heeft dit alles gedaan ''puur uit winstbejag'', vindt de rechtbank. Alleen al tussen januari 2009 en augustus 2011 'verdiende' P. ruim 72.000 euro aan de Russen.

Gezien zijn staat van dienst - hij werkte sinds 1978 op verschillende posten bij Buitenlandse Zaken - moet P. zich bewust zijn geweest van de gevoeligheid van de informatie die hij doorspeelde.

P. heeft door de spionageactiviteiten mogelijk EU-waarnemers in gevaar gebracht die werken in het grensgebied tussen Rusland en Georgië. Ook verkocht hij informatie over de vredesmissies in Afghanistan en Kosovo en over de hervorming van de inlichtingendienst van de NAVO.

Inval echtpaar

P. werd in maart vorig jaar aangehouden. De zaak kwam aan het licht na een inval bij een Russisch echtpaar in Duitsland in oktober 2011. P. bleek sinds 2008 vertrouwelijke informatie aan het echtpaar te hebben gegeven.

Op het moment van de inval bij het Russische stel zou de vrouw net in verbinding hebben gestaan met de Russische inlichtingendienst in Moskou. Ze trok snel de stekker van de kortegolfontvanger uit haar laptop toen agenten haar woning binnenvielen.

Het stel kreeg onder meer informatie over de NAVO-strategie in Libië en documenten rond de ISAF-missie in Afghanistan van P., meldden Duitse media rond het proces tegen het echtpaar. Deze rechtszaak zal nog maanden duren.

Zwijgrecht

Volgens een woordvoerder van het Oberlandesgericht in Stuttgart is 10 september een streefdatum voor een nieuwe zitting tegen het echtpaar, maar dat kan nog worden vervroegd.

De zaak tegen de twee duurt langer, omdat justitie in Duitsland anders te werk gaat en het duo gebruikmaakt van het zwijgrecht.

De Russische agenten woonden onder schuilnamen meer dan 20 jaar in Duitsland en beschikten over Oostenrijkse paspoorten. Ze werden in 2011 gearresteerd en in februari was de eerste zitting.

Vakantiehuisje

Het OM meldde eerder dat Raymond P. ook berichtte over de geaardheid en gezondheidstoestand van zijn collega's. Voor de informatie die hij verstrekte kreeg hij maandelijks geld. De advocaat van P. betoogde dat zijn cliënt het echtpaar slechts hielp met het vinden van een vakantiehuisje.

P. raakte overigens al eerder in opspraak. In 2007 kwamen de man en zijn echtgenote in het nieuws, omdat zij een 7-jarig geadopteerd Koreaans meisje zouden hebben 'gedumpt'. Het ministerie van Buitenlandse Zaken eiste destijds uitleg van de diplomaat. Hij stelde dat het meisje niet was gedumpt, maar uit huis geplaatst vanwege bindingsangst.

Bekijk hier de uitspraak van de rechter:

Door: ANP/Novum

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Minuut van 28 augustus

Het nieuws van woensdag 27 augustus in één minuut.

Bekijk video

Nationale herdenking

Er komt op 10 november een nationale herdenking voor de slachtoffers van de MH17-ramp.

Lees verder en bekijk beeld

Na de regen

De hoeveelheid regen die tussen maandagmiddag en dinsdagmorgen viel in Nederland, is veel minder dan verwacht. Daarom hoeven de waterschappen geen andere maatregelen te nemen.

Lees meer en bekijk foto's