Gepubliceerd: 
Laatste update: 
7 maart 2013 18:13
8 maart 2013 10:11

'Politie en burgemeester lieten steken vallen in Haren'

De politie in Groningen en de burgemeester van Haren hebben steken laten vallen bij het 'Project X'-feest in Haren, dat flink uit de hand was gelopen.

ANP

Ook begreep de politie weinig van sociale media. Dit zijn de belangrijkste conclusies van commissie-Cohen, meldden bronnen rond het rapport donderdagavond aan de NOS.

De zogenoemde Facebookrellen ontstonden toen duizenden jongeren zich op 21 september in Haren verzamelden voor het verjaardagsfeestje van het 15-jarige meisje Merthe. De uitnodiging voor het feest was per ongeluk bij tienduizenden gebruikers van Facebook terechtgekomen.

Er ontbraken aanwijzingen waar agenten de jongeren heen moesten sturen als het feest uit de hand zou lopen. Ook waren er in de eerste instantie slechts acht ME'ers beschikbaar en vier agenten te paard. De regionale politie had ook onvoldoende in kaart wat zich afspeelde op Facebook.

Rellen

Uiteindelijk kwamen er duizenden mensen naar Haren. Omdat de gemeente zelf helemaal niks had georganiseerd, ontstonden er grote rellen.

Bij het herstellen van de orde door de politie, ging er veel mis. Zo konden agenten geen contact opnemen met leidinggevenden.

ME

Ook arriveerde de ME te laat. Volgens commissie-Cohen was de burgemeester van Haren, Rob Bats, veel te laat met het opschalen van de crisisorganisatie. Daardoor kwamen ME'ers van andere korpsen veel te laat. De rellen waren al in volle gang.

Het rapport met de conclusies van commissie Cohen wordt vrijdag officieel gepresenteerd door Job Cohen om 11.00 uur.

Signalen

De politiebond ACP is niet verrast door de kritiek die de politie krijgt voor de aanpak in Haren. Dat zei voorzitter Gerrit van de Kamp voor de NOS-radio in reactie op de uitgelekte conclusies.

Van de Kamp zegt de tekst van het rapport nog niet te hebben gezien, maar is op grond van informatie van leden van de bond niet verrast door de kritiek op de politie. ''Die signalen hadden we al. Maar of het deze context heeft, die nu naar buiten wordt gebracht, dat moeten we morgen zien'', aldus de ACP-voorman.

De ACP opende vorig jaar een meldpunt waar politiemensen anoniem konden doorgeven wat er in hun ogen was misgegaan bij de rellen. Agenten die erbij betrokken zijn geweest, gaven onder meer aan dat de communicatie, de bereikbaarheid en de instructies niet goed genoeg waren.

Door: NU.nl/ANP

Lees meer over

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Het nieuws van dinsdag 21 oktober in één minuut.

Bekijk video

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie