Gepubliceerd: 
Laatste update: 
30 januari 2013 06:20
30 januari 2013 08:11

'Ministerie hield kritisch rapport ProRail maanden achter'

AMSTERDAM - Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft een kritisch rapport over spoorbeheerder ProRail 7 maanden onder de pet gehouden.

Foto:  ANP

Dat schrijft De Volkskrant, die een beroep deed op de Wet openbaarheid van bestuur en daarna inzage kreeg in het inspectierapport.

Het lag sinds 28 juni opgeborgen in een la op het ministerie, aldus de krant.

In het rapport van de Inspectie Leefomgeving en Transport staat dat Prorail het spooronderhoud dermate goedkoop aanbesteedt dat dit tot extra vertragingen en mogelijk zelfs treinongelukken zal leiden.

Brandbrief

De waarschuwing in het rapport komt overeen met een brandbrief die spooraannemer Strukton Rail eind november naar de Tweede Kamer stuurde. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) betitelde de conclusies van Strukton in een brief aan de Kamer als 'ongefundeerd en voorbarig'.

De staatssecretaris zei volgens de krant niets over het bestaan van het eigen inspectierapport. Daarin wordt gesteld dat Prorail een te juridische houding aanneemt naar de aannemers. De opstelling van de spoorbeheerder zou een gedeelde verantwoordelijkheid in de weg staan.

Beterschap

Een woordvoerder van Mansveld zegt in de krant dat het rapport geheim bleef omdat Prorail beterschap had beloofd. Met de spooraannemers zouden afspraken worden gemaakt om de negatieve prijsspiraal te doorbreken. De gesprekken hierover zijn echter mislukt, zegt directeur Diederik Schonebaum van Strukton Rail in de krant.

Schonebaum gelooft niet dat nieuwe gesprekken tot beterschap leiden. "Er moet nu iemand met de vuist op tafel slaan. Zodat we over tien jaar niet in een parlementaire enquête hoeven uit te leggen waarom het aantal vertragingen en ongelukken op het spoor zo is toegenomen."

Opheldering

Oppositiepartijen CDA en SP willen zo snel mogelijk opheldering van Mansveld het rapport. ''Ik ben totaal verbaasd, omdat de Tweede Kamer vrij recent nog gevraagd heeft naar problemen bij Prorail en toen deed de staatssecretaris alsof haar neus bloedde en zei dat er niks aan de hand is. Die laconieke houding kan ik niet rijmen met de fikse beschuldigingen in dit crisisrapport'', zegt CDA-Kamerlid Sander de Rouwe.

Hij wil het rapport zo snel mogelijk hebben en er daarna een debat over houden met de staatssecretaris.

Ook Farshad Bashir (SP) wil ''per direct opheldering''.

Door: ANP/Novum

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Koningin Maxima in de Gouden Koets van fotograaf Laurens van Putten.

Lees meer

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van vrijdag 19 september in één minuut. 

Bekijk video

NUweekend

Deze week onder meer: Gevaarlijke verkeerslocaties, gevolgen van het leenstelsel, de antwoorden op negen prangende trein-vragen, Oktoberfest en de 20ste verjaardag van Friends

Ga naar NUweekend

Schietpartij Florida

Een man heeft donderdag in de Amerikaanse plaats Bell (Florida) zijn dochter en haar zes kinderen doodgeschoten en daarna zelfmoord gepleegd.

Lees verder