Gepubliceerd: 
Laatste update: 
29 januari 2013 12:22
29 januari 2013 19:21

Opgaven Cito-toets te koop op Marktplaats

AMSTERDAM - De opgaven van de Cito-toets 2013 staan te koop op Marktplaats.

Foto:  Thinkstock

Dat meldt NRC dinsdag.

De krant schrijft hier dinsdag over en een woordvoerster van Cito bevestigt dat het inderdaad gaat om opdrachten van de Eindtoets Basis 2013, die afgenomen wordt in groep 8 van de basisschool.

Cito onderneemt vooralsnog geen actie, aldus de woordvoerster, omdat de opgaven zelf niet bekend zijn gemaakt. In NRC Handelsblad staat een opgave uit de categorie taal, waarbij leerlingen moeten beoordelen of een dikgedrukt woord in een zin fout is gespeld. De zinnen in kwestie zijn onleesbaar gemaakt.

Staatssecretaris Dekker

''Een uitermate vervelende kwestie voor leerlingen ouders en docenten'', reageerde staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs. ''Voor mij is dit een bevestiging dat er snel een centrale eindtoets in het onderwijs moet komen'', aldus Dekker.

Een gebruiker van marktplaats.nl had volgens NRC alle vragen van de citotoets van dit jaar aangeboden gekregen voor 450 euro. Hij zou om bewijs hebben gevraagd van de echtheid van de vragen en zou daarop foto's hebben gekregen van de aanbieder, die hij vervolgens aan de krant heeft doorgespeeld. Die legde het materiaal voor aan Cito, die bevestigde dat het om de toets van dit jaar ging.

Ongehoord

In een reactie laat Cito weten het ongehoord te vinden dat deze opgaven nog voor de afname aan de pers zijn aangeboden.

''Als een kind de vragen al op voorhand weet, heeft hij daar niets aan. De Cito-toets is geen examen, het is een test waarop een advies deels gebaseerd wordt. Als je de antwoorden al weet, kom je wellicht op een plek terecht boven je daadwerkelijke niveau. Over het algemeen wordt een kind daar niet gelukkiger van.''

Geheimhouding

Hoe de opgaven zijn uitgelekt, is nog niet duidelijk. Medewerkers van Cito tekenen voor geheimhouding en scholen moeten ook tekenen voor zorgvuldige omgang met de toetsen.

De Cito-toets wordt dit jaar op 5, 6 en 7 februari afgenomen. 165.000 kinderen doen eraan mee. Er zijn voor het eerst twee versies: een wat moeilijkere en een wat makkelijkere. Ongeveer 75 procent van de leerlingen zal de moeilijkere versie maken. 25 procent maakt de andere versie. Die is vooral bestemd voor leerlingen die minder goed scoren op taal en rekenen.

Door: ANP

Lees meer over

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Minuut van 21 augustus

Het nieuws van woensdag 21 augustus in één minuut:

Bekijk video

Vijf apen

De vijf Java-apen die woensdag als verstekeling van een containerschip in Rotterdam werden gehaald, maken het goed. Dat zegt Stichting AAP.

Lees verder en bekijk beeld

Zilveren medaille

Femke Heemskerk heeft woensdag een zilveren medaille behaald op de 100 meter vrije slag bij het EK zwemmen in Berlijn.

Lees meer en bekijk foto's

Dode walvis

Een dode walvis die woensdagmiddag voor de kust van Katwijk dreef, ligt inmiddels op het strand net ten noorden van Scheveningen.

Lees meer en bekijk foto's