Gepubliceerd: 
Laatste update: 
29 januari 2013 10:37
29 januari 2013 12:51

Beatrix bedankt voor nationaal geschenk

DEN HAAG - Het is de ''nadrukkelijke wens" van koningin Beatrix dat de troonswisseling op 30 april sober en binnen de financiële grenzen van de huidige economisch moeilijke tijd wordt gevierd. 

ANP

Ze hoeft daarom ook geen nationaal geschenk. Dat lijkt haar ''niet passend", aldus premier Mark Rutte dinsdag. Hij zei verder dat soberheid en een groot feest heel goed samen gaan. "Het wordt een mooie dag en een groot feest, maar we kunnen er op letten dat het in financiële zin binnen de grenzen blijft."

Voor aanvang van een vergadering in de Eerste Kamer zei Rutte al dat de overweldigende stroom aan reacties uit binnen- en buitenland op het geplande aftreden van koningin Beatrix onderstreept hoezeer zij mensen heeft geraakt en geïnspireerd.

Hij stelde dat de koningin ''indruk maakte door haar hartelijkheid, oprechte interesse, grote kennis van zaken en tegelijkertijd met haar onvermoeibare inzet voor ons land''.

Wijers

Rutte zei na een extra, ingelaste ministerraad ook dat oud-D66-minister en oud-Akzo Nobel topman Hans Wijers voorzitter wordt van het nationaal comité inhuldiging, dat de feestelijkheden en dankbetuigingen zal coördineren.

De abdicatie zelf valt niet onder de verantwoordelijkheden van dit comité, net zo min als de feestelijkheden die oranjeverenigingen overal in het land willen organiseren.

Voorbereidingen

Rutte zei dat het kabinet in nauwe samenwerking met de Eerste en Tweede Kamer een succes wil maken van 30 april, de dag van de troonswisseling.

De Kamers zijn dinsdag meteen begonnen aan de voorbereidingen voor de troonsafstand en de inhuldiging, zei ondervoorzitter Kim Putters van de Eerste Kamer.

Er komt een openbare verenigde vergadering van de Staten-Generaal, waarbij de parlementariërs de kans krijgen hun trouw aan de koning en de grondwet te uiten. Die vergadering heeft plaats in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en dus zal er ook worden samengewerkt met het gemeentebestuur.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zei na afloop van de ministerraad dat Amsterdam 'uiteraard' in staat is om een heel groot feest te organiseren. Hij is ervan overtuigd dat het goed zal verlopen. De inhuldiging van Beatrix liep in 1980 uit op grootschalige rellen.

Ministerraad

Ministers laten zich dinsdagochtend allemaal lovend uit over de aftredende koningin Beatrix.

Voor minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kwam de aankondiging onverwacht. ''Ze is een instituut. Dat de nieuwe generatie staat te trappelen is echter ook leuk. Onze koningin is bindend, ze heeft het geweldig gedaan.''

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) stak zich dinsdag speciaal in het oranje, zei ze. ''Memorabel zijn voor mij de momenten waarbij de koningin dichtbij de mensen stond bij rampen.''

Bewondering 

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs (PvdA) heeft 'heel erg veel bewondering' voor de wijze waarop Beatrix haar ambt vervulde. Ze noemt Máxima, die ze kent van werkbezoeken, 'altijd erg betrokken'.

Collega Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst (VVD) vindt het nu een historisch en indrukwekkend moment: ''Het is toch een deel van je leven. Ze was een heel samenbindende koningin. Ik denk dat we haar heel erg dankbaar mogen zijn.'' Hij was persoonlijk geraakt toen hij van haar aftreden hoorde, vertelde Blok.

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) verwacht dat prins Willem-Alexander zijn eigen invulling zal geven. Deaanstaande koning heeft volgens hem een sterke persoonlijkheid, net als zijn moeder. Hij zal zijn eigen invulling geven.

Hoewel het crisis is moet de inhuldiging natuurlijk wel een feestje worden: ''We hebben natuurlijk niet veel geld, maar ook met weinig geld kun je een mooi feest maken.''

Ontroerd

Minister Opstelten (VVD) zei 'ontroerd' te zijn geweest toen Beatrix maandagavond in een televisietoespraak haar abdicatie aankondigde. Hij sprak van een 'historisch moment'.

Minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) prees de 'tomeloze inzet' van de koningin. Ploumen was bij het laatste staatsbezoek van Beatrix, maar daarbij wees niets erop dat Beatrix op korte termijn haar troonsafstand zou aankondigen.

Alles over de troonswisseling

Door: ANP/Novum/NU.nl

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Brand Harderwijk

In een bedrijfsverzamelgebouw in Harderwijk is zondag halverwege de middag brand uitgebroken. Pas rond 20.30 had de brandweer het vuur onder controle.

Lees meer en bekijk foto's

NUweekend

Deze week onder meer: Zeer bijzonder marathonlopers, GTST, de keerzijden van de deeleconomie, crowdfunding, ebola, de eeuwige vraag aan Obama en het nieuwe NU.nl.

Ga naar NUweekend