Gepubliceerd: 
Laatste update: 
21 januari 2013 15:01
21 januari 2013 17:02

Kans op Elfstedentocht voorlopig verkeken

LEEUWARDEN - De kans op een Elfstedentocht is voorlopig verkeken. 

Foto:  ANP

 Bekijk video

Dat zei ijsmeester Jan Oostenbrug van de Vereniging de Friesche Elf Steden maandag nadat overal op de route 10 centimeter sneeuw was gevallen.

De ijsmeester hoopt dat de verwachte dooi voor het komende weekeinde doorzet. ''Dan zijn we van de troep af, die de sneeuw nu van het ijs heeft gemaakt'', zegt Oostenbrug.

Naast de sneeuw verzwakt ook de oostelijke wind de laatste dagen het ijs langs de Friese elf steden. Volgens Oostenbrug zorgt de straffe wind overal voor windwakken, die soms wel een lengte van 100 meter hebben. ''Het ijs verdwijnt daar als sneeuw voor de zon'', constateert de ijsmeester.

Vorstperiode

Oostenbrug hoopt op een nieuwe vorstperiode in februari. ''Dan pas is het weer volle maan. Maar dan moet het eerst veertien dagen 's nachts 8 graden vriezen, voordat je een tocht uit kunt schrijven.''

Als ijsmeester maar ook als voorzitter van de Friese schaatsbond verbaast Oostenbrug zich de laatste dagen over de risico’s die schaatsers nemen om het natuurijs op te gaan. ''Overal zie je dat mensen erdoor zakken. Dat is logisch. Want het natuurijs is nog absoluut onbetrouwbaar.’’

Kosten

Oostenbrug vindt dat mensen die van het ijs gered moeten worden, zelf maar voor de reddingskosten op moeten draaien. ''Ondanks waarschuwingen gaan ze toch het ijs op en leggen zo de levens van brandweer en reddingsbrigades in de waagschaal. Pas als je mensen in hun beurs treft, zullen ze luisteren", aldus Oostenbrug.

''Als je in Oostenrijk buiten de piste gaat ben je ook niet verzekerd. Het wordt tijd dat het bevoegd gezag hierover nadenkt."

Alternatieve Elfstedentocht

De eerste Alternatieve Elfstedentocht voor toerrijders in het Oostenrijkse Techendorf die dinsdag van start zou gaan, gaat niet door. Het ijs op de Weissensee is niet goed genoeg. Omdat de veiligheid van de deelnemers niet kan worden gegarandeerd, is besloten het evenement af te gelasten.

Ook de eerste Grand Prix Masters gaat woensdag niet door. Dat zei een woordvoerster van het schaatsevenement.

Blokzijl

De primeur voor de eerste schaatstocht in Nederland lijkt te gaan naar Blokzijl. Daar is de kans groot dat vrijdag de Blokzijler Merentocht gereden kan worden.

De schaatsbond zegt tegenover Schaatsen.nl dat het nog wel veel te vroeg is om op maandag al een uitspraak te kunnen doen over de doorgang van een tocht die op vrijdag plaats zou moeten vinden.

Door: ANP

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (101)
Banner NUjournaal Algemeen

Minuut van 31 juli

Het nieuws van donderdag 31 juli in één minuut:

Bekijk video

Bloemenzee

Schiphol gaat de steunbetuigingen aan de slachtoffers en nabestaanden van vlucht MH17 zondagavond verhuizen naar een andere plek op de luchthaven.

Lees verder en bekijk beeld

DNA-gegevens

België en Nederland hebben voor het eerst ''massaal DNA-gegevens uitgewisseld'' en dat heeft tot verrassend veel nieuwe sporen voor misdaadbestrijders geleid.

Lees meer

Volkert van der G.

De bijzondere voorwaarden voor Volkert van der G. zijn gedeeltelijk geschorst. Het gebiedsverbod en het elektronisch toezicht zijn ingetrokken. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Lees verder en bekijk beeld