Gepubliceerd: 
Laatste update: 
9 januari 2013 09:44
9 januari 2013 13:09

Meteorologen verwachten schaatsweer

WAGENINGEN - Het begint vrijdag te vriezen. De vorst is niet streng, maar duurt wel zo lang dat halverwege volgende week op steeds meer plaatsen geschaatst kan worden. 

Foto:  ANP

 Bekijk video

Die verwachting sprak MeteoConsult woensdag uit.

Vrijdag nestelt zich boven Scandinavië een hogedrukgebied dat daarna voorlopig niet meer van zijn plaats komt. De wind draait naar het oosten tot noordoosten en de temperaturen dalen.

Vooral op ondiep water kunnen straks de schaatsen worden ondergebonden. Op grote plassen en meren is ijs sterk genoeg om te kunnen schaatsen voorlopig niet aan de orde.

Vriespunt

Het gaat volgens het weerbureau in de nacht van donderdag op vrijdag het eerst in het noorden van het land vriezen, daarna ook elders. Overdag liggen de maximumtemperaturen dan rond het vriespunt. Maandag en dinsdag verscherpt de vorst met ’s nachts temperaturen onder min 5 en ook 's middags zijn de temperaturen onder nul.

Op schaatslocaties die er traditioneel snel bij zijn, zoals de Ryptsjerkerpolder in Friesland en andere ondergelopen weilanden en sintelbanen, kan zondag wellicht al worden geschaatst.

IJsvorming

De weersvoorspellers van Weerplaza zeggen dat het water van sloten, plassen en meren nog relatief warm is na het zachte weer van de afgelopen 20 dagen. Dat kan de ijsvorming vertragen, evenals eventuele wind.

Op ondergelopen weilanden kan daardoor voor het eerst op dinsdag of woensdag worden geschaatst. Voor wat dieper water moet zeker tot volgende week vrijdag worden gewacht.

Weerplaza verwacht dat het volgende week woensdag spannend wordt of de vorst doorzet. De kans daarop is nu 80 procent.

KNMI

De KNMI meldt ook dat vrijdag de temperaturen onder het nulpunt dalen met in het weekend lichte vorst. 

Bekijk de actuele weersverwachting

Bekijk foto's van het winterweer

Door: ANP

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van dinsdag 30 september in één minuut. 

Bekijk video

Megaschip

Het grootste passagiersschip ter wereld lag dinsdagochtend aan de Wilhelminakade in Rotterdam. De Oasis of the Seas was daar 's nachts afgemeerd. Veel mensen kwamen naar de kade om het megaschip met eigen ogen te zien.

Bekijk video

Nieuw NU.nl

Achter de schermen werken we aan een nieuw uiterlijk van NU.nl. De beta-versie van de nieuwe site is nu open voor iedereen. Hij is nog in ontwikkeling, maar we zijn toch al heel benieuwd wat u vindt:

Ga naar beta.nu.nl

Wokakkoord

Gespecialiseerde koks uit Azië moeten weer makkelijker kunnen werken in Nederland door het zogenoemde wokakkoord.

Lees verder