Gepubliceerd: 
Laatste update: 
4 december 2012 15:20
4 december 2012 17:48

Amateurvoetbal afgelast na overlijden grensrechter

AMSTERDAM - De KNVB heeft besloten alle amateurwedstrijden voor komend weekeinde af te gelasten ter nagedachtenis aan de maandag overleden grensrechter.

Dat laat de voetbalbond dinsdag weten.

Bij de wedstrijden in het betaalde voetbal wordt voorafgaand aan de aftrap 1 minuut stilte gehouden. De teams en arbitrage zullen rouwbanden dragen.

"Het is onvoorstelbaar dat zoiets op een voetbalveld plaatsvindt", zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. "Dit zijn de vrijwilligers waar onze sport op bouwt, waar we niet zonder kunnen. Zonder respect, geen voetbal. Het is daarom dat we in het betaald voetbal ook stil willen staan bij deze verschrikkelijke situatie. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van Richard Nieuwenhuizen."

Vriendschappelijke wedstrijden mogen wel, als het in het teken staat van de overleden grensrechter. De KNVB laat tijdens een persconferentie weten dit niet tegen te houden.

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd afgelopen zondag tijdens de wedstrijd SC Buitenboys B3 - SV Nieuw Sloten B1 dusdanig mishandeld door spelers van Nieuw Sloten dat hij een dag later overleed. 

Praten

Anton Binnenmars, directeur amateurvoetbal van de KNVB, roept amateurclubs op dit weekeinde de deuren te openen en leden bijeen te laten komen. Hij deed dat tijdens de persconferentie in Zeist.

Hij wil dat mensen met elkaar praten over wat er afgelopen zondag is gebeurd in Almere, en wat er aan gedaan kan worden om dit soort zaken te voorkomen.

Bekijk beelden van de persconferentie:

Doodslag

De politie hield drie jongens uit Amsterdam van 15 en 16 jaar aan. Ze worden verdacht van doodslag, mishandeling of openlijke geweldpleging. Donderdag bepaalt de rechter-commissaris of het voorarrest wordt verlengd.

Voor de overleden grensrechter wordt zondagmiddag een stille tocht in Almere gehouden. Dat maakte voorzitter Marcel Oost van Buitenboys dinsdag bekend. De tocht begint om 17.00 uur en eindigt bij de voetbalclub. Waar de start is, is nog niet bekend.

De stille tocht wordt georganiseerd in samenspraak met de familie van Nieuwenhuizen. Iets eerder op de dag werd al bekend dat al het amateurvoetbal van komend weekend is geschrapt.

Door: NU.nl/ANP
  • Deel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Vliegtuigen met slachtoffers MH17 landen op vliegveld Eindhoven van fotograaf Christian Timmers.

Lees meer

Minuut van 25 juli

Bekijk het nieuws van vrijdag 25 juli in één minuut.

Bekijk video

Christelijke Sudanese

Paus Franciscus heeft donderdag de Sudanese vrouw die ter dood werd veroordeeld omdat zij haar christelijk geloof niet wilde afzweren, in het Vaticaan ontvangen.

Lees verder en bekijk beeld

Beveiliging

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. wordt niet meer beveiligd. De agenten voor de deur van zijn flat in Amersfoort zijn weggehaald, schrijft Van der V. op zijn weblog.

Lees verder en bekijk beeld