Gepubliceerd: 
Laatste update: 
4 december 2012 15:20
4 december 2012 17:48

Amateurvoetbal afgelast na overlijden grensrechter

AMSTERDAM - De KNVB heeft besloten alle amateurwedstrijden voor komend weekeinde af te gelasten ter nagedachtenis aan de maandag overleden grensrechter.

Dat laat de voetbalbond dinsdag weten.

Bij de wedstrijden in het betaalde voetbal wordt voorafgaand aan de aftrap 1 minuut stilte gehouden. De teams en arbitrage zullen rouwbanden dragen.

"Het is onvoorstelbaar dat zoiets op een voetbalveld plaatsvindt", zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen. "Dit zijn de vrijwilligers waar onze sport op bouwt, waar we niet zonder kunnen. Zonder respect, geen voetbal. Het is daarom dat we in het betaald voetbal ook stil willen staan bij deze verschrikkelijke situatie. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden van Richard Nieuwenhuizen."

Vriendschappelijke wedstrijden mogen wel, als het in het teken staat van de overleden grensrechter. De KNVB laat tijdens een persconferentie weten dit niet tegen te houden.

Grensrechter Richard Nieuwenhuizen werd afgelopen zondag tijdens de wedstrijd SC Buitenboys B3 - SV Nieuw Sloten B1 dusdanig mishandeld door spelers van Nieuw Sloten dat hij een dag later overleed. 

Praten

Anton Binnenmars, directeur amateurvoetbal van de KNVB, roept amateurclubs op dit weekeinde de deuren te openen en leden bijeen te laten komen. Hij deed dat tijdens de persconferentie in Zeist.

Hij wil dat mensen met elkaar praten over wat er afgelopen zondag is gebeurd in Almere, en wat er aan gedaan kan worden om dit soort zaken te voorkomen.

Bekijk beelden van de persconferentie:

Doodslag

De politie hield drie jongens uit Amsterdam van 15 en 16 jaar aan. Ze worden verdacht van doodslag, mishandeling of openlijke geweldpleging. Donderdag bepaalt de rechter-commissaris of het voorarrest wordt verlengd.

Voor de overleden grensrechter wordt zondagmiddag een stille tocht in Almere gehouden. Dat maakte voorzitter Marcel Oost van Buitenboys dinsdag bekend. De tocht begint om 17.00 uur en eindigt bij de voetbalclub. Waar de start is, is nog niet bekend.

De stille tocht wordt georganiseerd in samenspraak met de familie van Nieuwenhuizen. Iets eerder op de dag werd al bekend dat al het amateurvoetbal van komend weekend is geschrapt.

Door: NU.nl/ANP
  • Deel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Minuut van 31 juli

Het nieuws van donderdag 31 juli in één minuut:

Bekijk video

Bloemenzee

Schiphol gaat de steunbetuigingen aan de slachtoffers en nabestaanden van vlucht MH17 zondagavond verhuizen naar een andere plek op de luchthaven.

Lees verder en bekijk beeld

DNA-gegevens

België en Nederland hebben voor het eerst ''massaal DNA-gegevens uitgewisseld'' en dat heeft tot verrassend veel nieuwe sporen voor misdaadbestrijders geleid.

Lees meer

Volkert van der G.

De bijzondere voorwaarden voor Volkert van der G. zijn gedeeltelijk geschorst. Het gebiedsverbod en het elektronisch toezicht zijn ingetrokken. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

Lees verder en bekijk beeld