Gepubliceerd: 
Laatste update: 
22 november 2012 12:56
22 november 2012 15:11

Kamerlid SP en vakbondsleden uit zorgcentrum gezet

AMSTERDAM - In Arnhem zijn donderdag afgevaardigden van AbvaKabo FNV en SP-Kamerlid Paul Ulenbelt aangehouden omdat zij bij verpleeghuis Altenova onaangekondigd vakbondsfolders wilden verspreiden.

Foto:  ANP

Dat meldt De Gelderlander.

Na een eerder conflict tussen de bond en het bestuur van Pleyade is aangekondigd dat de vakbond voortaan enkel welkom is na schriftelijke toestemming, om de privacy van de medewerkers en de cliënten te waarborgen.

Tevens dreigde het bestuur de politie in te schakelen, mocht de bond toch zonder aankondiging langs komen.

Op het moment dat de AbvaKabo FNV en Ulenbelt donderdag op de werkvloer verschenen, arriveerden agenten niet lang daarna om het gezelschap aan te houden en buiten de poort te zetten. Er zou sprake zijn van lokaalvredebreuk.

Recht

"Als organisatie staan we in ons recht om de vakbond niet ongelimiteerd toegang te verlenen en te vragen eerst een afspraak te maken", laat Stichting Pleyade in een reactie weten. "Het is niet onze insteek om de vakbond of de actievoerders tegen te werken. Iedereen heeft het recht om actie te voeren en dat ondersteunen wij ook."

"Deze provocerende houding van de Abvakabo strookt ons inziens niet met het doel om de situatie binnen onze organisatie te verbeteren."

Asscher

Minister Asscher (Sociale Zaken) laat weten dat het niet aan hem is of in dit geval het stakingsrecht terecht beperkt is.

"Het is aan de rechter om te bepalen of het stakingsrecht beperkt moet worden als bijvoorbeeld de belangen van anderen, in dit geval eventueel de patiënten, in het geding zijn", aldus de minister. 

Dagboek

Begin november boden medewerkers van een ander zorgcentrum van Pleyade, Akkerwinde, een dagboek aan bij wethouder Luuk van Geffen van Arnhem. Hierin werd duidelijk gemaakt dat de werkdruk te hoog zou zijn en dat zieke collega's niet worden vervangen.

Van Geffen riep het bestuur van Pleyade vervolgens op om in gesprek te gaan met AbvaKabo FNV over de werkdruk. De vakbond was betrokken bij de totstandkoming van het dagboek.

Door: NU.nl
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Lees meer over

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Koningin Maxima in de Gouden Koets van fotograaf Laurens van Putten.

Lees meer

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van vrijdag 19 september in één minuut. 

Bekijk video

NUweekend

Deze week onder meer: Gevaarlijke verkeerslocaties, gevolgen van het leenstelsel, de antwoorden op negen prangende trein-vragen, Oktoberfest en de 20ste verjaardag van Friends

Ga naar NUweekend

Schietpartij Florida

Een man heeft donderdag in de Amerikaanse plaats Bell (Florida) zijn dochter en haar zes kinderen doodgeschoten en daarna zelfmoord gepleegd.

Lees verder