Gepubliceerd: 
Laatste update: 
22 november 2012 09:50
22 november 2012 14:31

Onderzoek rellen Haren kost bijna 4 ton

HAREN - Het onderzoek van de commissie-Cohen naar de Facebookrellen in het Groningse Haren eind september kost bijna 400.000 euro.

Foto:  ANP

Politie, Openbaar Ministerie en de gemeente betalen 90.000 euro. Het ministerie van Veiligheid en Justitie neemt 3 ton voor zijn rekening, omdat de uitkomsten van belang zijn voor heel Nederland.

Dat meldde burgemeester Rob Bats van Haren donderdag. De commissie onder leiding van Job Cohen onderzoekt hoe het Facebookfeest zo uit de hand kon lopen.

Niet alleen het optreden van politie en gemeente wordt in kaart gebracht, maar ook de rol van de (sociale) media. Het zal nog enkele maanden duren voordat Cohen zijn bevindingen presenteert.

Tijd 

De gemeente benadrukt dat de onderzoekscommissie definitief geen tussenrapportage zal geven. De 5 maanden die Cohen nodig denkt te hebben, is volgens critici veel te lang. De gemeente zegt dat ''een tussenrapportage te veel extra tijd kost''. ''Die tijd gaat ten koste van de ambitie van de commissie: een zo snel mogelijke afronding van het onderzoek.''

De politie heeft tot nu toe 140 relschoppers aangehouden. Degenen die zijn veroordeeld moeten betalen voor de schade die is aangericht. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden donderdag bepaald in het hoger beroep dat justitie had ingesteld. Het gaat om een bedrag van 500 euro per persoon. ''Qua hoogte een redelijke eis'', oordeelde het hof.

Testcase

Justitie had één zaak voor het hof gebracht als testcase. Het ging om een man die door de rechtbank in Groningen tijdens een snelrechtzitting een taakstraf van 60 uur kreeg opgelegd wegens openlijke geweldpleging.Maar hij hoefde van de rechter toen geen geld te storten in een speciaal schadefonds voor gedupeerde inwoners, zoals het OM ook had geëist.

De kinderrechter deed dat ruim een week later wel tijdens een besloten zitting voor minderjarigen. Die moeten 250 euro storten.

Psychische schade

Het hof tekent wel aan dat justitie een aparte voorziening moet instellen, omdat de Wet schadefonds geweldsmisdrijven alleen geldt bij fysieke en psychische schade en niet bij materiële. Het OM krijgt daartoe tot 1 juli 2013 de tijd.

Justitie zal nu in alle zaken rond Project X eisen dat de daders naast een taak- of celstraf ook 500 euro moeten storten.

Door: ANP
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Het nieuws van woensdag 1 oktober in één minuut.

Bekijk video

Windows 10

Microsoft onthulde dinsdagavond Windows 10 met de terugkeer van het startmenu en een duidelijkere scheiding tussen desktop en tablet. NUtech.nl somt de belangrijkste wijzigingen op.

Dit is nieuw in Windows 10

Aardbeving

Op een paar kilometer van de stad Groningen, bij het dorp Ten Boer, is dinsdagmiddag om 13.42 uur een aardbeving geweest. De beving had een kracht van 2,8 op de schaal van Richter.

Lees meer

Nieuw NU.nl

Achter de schermen werken we aan een nieuw uiterlijk van NU.nl. De beta-versie van de nieuwe site is nu open voor iedereen. Hij is nog in ontwikkeling, maar we zijn toch al heel benieuwd wat u vindt:

Ga naar beta.nu.nl