Gepubliceerd: 
Laatste update: 
19 november 2012 19:19
20 november 2012 05:14

DNA-bewijs onvoldoende voor veroordeling

DRACHTEN - De DNA-match in de zaak rond de moord en verkrachting van Marianne Vaatstra is essentieel, maar levert geen onomstotelijk bewijs. Dat benadrukt Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Insituut (NFI).

"Het staat voor ons wel vast dat er geen enkele fout geslopen kan zijn in het onderzoek waaruit de mogelijke dader naar voren kwam", zegt Meulenbroek maandagavond na afloop van de persconferentie in Drachten tegen NU.nl.

Tijdens die persconferentie werd door politie en justitie bekendgemaakt dat zondagavond een verdachte is aangehouden die ook op basis van een tweede DNA-test als vermoedelijke moordenaar van Vaatstra wordt gezien.

"Het gaat om gestandaardiseerd onderzoek dat waterdicht is. Bovendien is het meerdere keren gecheckt met het dna-spoor dat op het lichaam van Marianne Vaatstra is aangetroffen. Ook vandaag nog."

Tegen de lamp

Mogelijk nam de verdachte, een 45-jarige man uit Oudwoude, deel aan het dna-verwantschapsonderzoek met in gedachten de mogelijkheid dat hij er met enig geluk niet uitgepikt zou worden.

"Dat zou kunnen, maar het is onmogelijk dat hij niet tegen de lamp was gelopen", reageert Meulenbroek. "Al is het alleen al omdat ook enkele van zijn familieleden die ook deelnamen gedeeltelijke overeenkomsten toonden."

Aanvullend bewijs

Het is nu aan de politie om aanvullend bewijs te vinden. Daartoe werd maandag al onder meer de boerderij van de verdachte in Oudwoude doorzocht door de politie.

"De recherche heeft beoordeeld dat het dna-spoor op het lichaam van de dader moet zijn. Dat is echter nooit een waterdichte conclusie, waardoor de dna-match alleen niet voldoende is voor een veroordeling. Wij hebben enkel vastgesteld dat het spoor overeenkomt met dat van de nu aangehouden verdachte."

1999

Marianna Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord in een weiland in de buurt van Veenklooster. Ze had in de nacht van 30 april op 1 mei een discotheek in Kollum bezocht en ging op de fiets terug naar haar huis in Zwaagwesteinde. Daar kwam ze echter nooit aan.

Door: NU.nl/Joost Nederpelt
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Maakt rechts kans in Europa? Hoe populair is de koning na zijn eerste jaar? En Ronald Giphart en Bart Chabot over hun 5 jaar geleden overleden vriend Martin Bril.

Ga naar NUweekend

18 april in 1 minuut

Bekijk het nieuws van vrijdag 18 april in één minuut.

Bekijk video

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Ravage door explosie appartementencomplex door Mark Frissen.

Lees meer

Pendelbus

Op Schiphol is donderdag- nacht een pendelbus te water geraakt. Daarbij raakten vijf mensen gewond.

Lees meer en bekijk beeld