Gepubliceerd: 
Laatste update: 
19 november 2012 18:02
20 november 2012 09:14

OM bevestigt identiteit verdachte moord Vaatstra

AMSTERDAM/DRACHTEN - De man die ervan wordt verdacht in 1999 de 16-jarige Marianne Vaatstra uit Zwaagwesteinde te hebben verkracht en vermoord is inderdaad een 45-jarige man uit het Friese Oudwoude.

Liveblog van de persconferentie over de zaak-Vaatstra (gesloten)

Het DNA-profiel van de man matcht met de sporen die zijn gevonden op het lichaam van Vaatstra. Ook een tweede onderzoek, dat maandagmiddag pas is afgerond, leidt naar de verdachte.

Dat hebben politie en justitie maandagavond bekendgemaakt tijdens een gezamelijke persconferentie.

De man zit vast in beperking en mag momenteel alleen contact hebben met zijn advocaat. De politie doet geen verdere uitspraken over zijn identiteit. Wie de advocaat is, is nog niet bekendgemaakt.

Doorbraak

Eerder op de dag maakte misdaadverslaggever Peter R. de Vries wereldkundig dat er sprake was van een doorbraak in de 13 jaar oude moordzaak. RTL Nieuws wist te melden dat de verdachte de 45-jarige Jasper S. uit het nabij Zwaagwesteinde gelegen Oudwoude is.

De omgeving van de boerderij van de verdachte in Oudwoude wordt door de politie afgeschermd en doorzocht. Het huis ligt ongeveer 2,5 kilometer van het weiland in Veenklooster waar het lichaam van Vaatstra in 1999 werd gevonden.

Beelden van de persconferentie:

Beelden van afzettingen rond het huis van de verdachte

Onder de indruk

"Ik ben ongelooflijk onder de indruk. Ik heb een gat in de lucht gesprongen. Dit is een mooi resultaat voor de nabestaanden, de politie en het OM, dat jarenlang heeft gevochten voor dit resultaat.''

Met die woorden reageerde minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op het feit dat er een verdachte is opgepakt.

1999

Marianna Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord in een weiland. Ze had in de nacht van 30 april op 1 mei een discotheek in Kollum bezocht en ging op de fiets terug naar haar huis in Zwaagwesteinde. Daar kwam ze echter nooit aan.

In september van dit jaar werden bijna 7300 mannen opgeroepen om wangslijm af te staan in het eerste grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek in Nederland. Het nieuwe DNA-onderzoek was voor het OM de 'laatste en ultieme' poging om meer dan 13 jaar na de moord de dader te vinden.

De verdachte heeft zelf zijn DNA afgestaan, net als een aantal van zijn mannelijke familieleden. Waarom de 45-jarige Fries nooit eerder gehoor heeft gegeven aan de oproepen van politie en familie om zich te melden, is de politie niet duidelijk. Evenmin kon op de persconferentie iets worden gezegd over zijn beweegredenen om nu wel -vrijwillig-  DNA af te staan.

'Niet opgelost'

Justitie ging er al enige tijd van uit dat de dader een man van Europese afkomst moet zijn, die ten tijde van de moord in de Noord-Friese regio woonde en een bekende was van Marianne.

Bauke Vaatstra, vader van het vermoorde meisje, zegt dat hij de verdachte niet kent, maar dat het wel een bekende is van zijn familie.

De man die zondag is aangehouden is in de afgelopen 13 jaar niet eerder in beeld geweest bij politie of justitie.

Tijdens de persconferentie maandagavond zei het OM dat ondanks de DNA-match "de zaak nog niet is opgelost". Ook woordvoerder van het Nederlands Forensisch Insituut (NFI) Lex Meulenbroek benadrukt tegenover NU.nl dat het nog te vroeg is om over een eventuele veroordeling te spreken. 

De verdachte zal donderdag 22 november worden voorgeleid.

Omgeving Vaatstra 'geschokt' en opgelucht'

Achtergrond: DNA-onderzoek was laatste poging

Door: NU.nl/Wilma Haan  | Bekijk op de kaart
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Schilderijen door dak

 Met een hijskraan is maandagochtend in de Hermitage in Amsterdam de eerste van vijftien immense groepsportretten uit de zeventiende eeuw via het dak naar binnen gebracht.

Lees meer en bekijk foto's

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Nieuws in 1 minuut

Het nieuws van maandag 20 oktober in één minuut.

Bekijk video