Gepubliceerd: 
Laatste update: 
19 november 2012 11:31
19 november 2012 15:19

Omgeving Vaatstra 'geschokt' en 'opgelucht'

OUDWOUDE - Dorpsbelang Oudwoude is geschokt dat de verdachte die is aangehouden in de zaak-Vaatstra een dorpsgenoot blijkt te zijn.

NU.nl/Mark Vos

''Ik ben echt geschokt. Iedereen in het dorp kent deze man, zijn vrouw en zijn kinderen. Zijn vrouw is altijd heel actief in het dorp'', zegt voorzitter Sjoerd Hoekstra maandag.

''Natuurlijk zijn we blij als straks blijkt dat de zaak is opgelost, maar dit had niemand verwacht'', aldus de voorzitter.

Hoekstra heeft maandagmiddag overleg met de burgemeester van Kollumerland, waaronder het dorp valt, om te kijken wat er geregeld moet worden voor de inwoners. "We willen ook eerst afwachten wat de persconferentie van justitie en politie oplevert."

Opgelucht

Dorpsbelang Westereen, de dorpsvereniging in Marianne's woonplaats Zwaagwesteinde, reageert opgelucht op het nieuws dat zondagavond een verdachte is aangehouden.

Voorzitter Jan Wagenaar is ook opgelucht dat de man niet uit Zwaagwesteinde zelf komt. ''We zijn al het dorp van het vermoorde meisje; dan zouden we ook nog het dorp van de moordenaar worden'', zegt hij maandag.

Dorpsbelang Westereen is vooral blij voor de familie Vaatstra. ''Wat moet dat een opluchting zijn. En we willen ook al die mensen bedanken die ervoor gezorgd hebben dat dit grote DNA-onderzoek mogelijk is geworden.''

Zus

Ineke Vaatstra, de zus van Marianne, vertelt aan de Leeuwarder Courant dat ze 'opgelucht' is, maar geen blijdschap voelt. "Er zijn geen winnaars."

Zij kende de verdachte niet en Marianne vermoedelijk ook niet. Vader Bauke Vaatstra liet eerder weten dat zijn kleinkinderen naar dezelfde gymnastiekclub gaan als de kinderen van de man. 

Ineke Vaatstra maakt zich zorgen over de familie van de verdachte. Ze hoopt dat zijn vrouw en kinderen "er niet op aangesproken worden," zegt ze in de Leeuwarder Courant.

Dorpscafé

Volgens de krant kwam de verdachte regelmatig in het dorpscafé van Oudwoude. Daar zouden ze hem kennen als 'een gezellige, sociale bezoeker'.

Voorzitter Hoekstra van Dorpsbelang Oudwoude zegt in de krant dat het gezin van de man goed zal worden opgevangen. "Zij hebben het niet gedaan. Dus wij moeten ervoor zorgen dat zijn vrouw en kinderen hun leven weer kunnen oppakken."

Buurman

Buurman Gerrit Dijkstra van de verdachte is ''in shock''. Hij kan niet begrijpen wat zijn buur al die jaren heeft bezield. ''Dat wil ik heel graag van hem horen.''

Dijkstra omschrijft de verdachte als ''een hardwerkende boer, een echt dorpsmens die op zijn verjaardag het halve dorp over de vloer kreeg''. Hij vindt het ook verschrikkelijk wat diens vrouw en kinderen doormaken, nu haar man en hun vader mogelijk de dader is van een van de meest roemruchte moorden in Nederland.

Achtergrond: DNA-onderzoek was laatste poging

Locaties Zwaagwesteinde en Oudwoude:


Vaatstra weergeven op een grotere kaart

Door: NU.nl/ANP
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Minuut van 27 augustus

Het nieuws van woensdag 27 augustus in één minuut.

Bekijk video

Nationale herdenking

Er komt op 10 november een nationale herdenking voor de slachtoffers van de MH17-ramp.

Lees verder en bekijk beeld

Na de regen

De hoeveelheid regen die tussen maandagmiddag en dinsdagmorgen viel in Nederland, is veel minder dan verwacht. Daarom hoeven de waterschappen geen andere maatregelen te nemen.

Lees meer en bekijk foto's