Gepubliceerd: 
Laatste update: 
19 november 2012 10:02
19 november 2012 11:45

Meer slachtoffers moord en doodslag in Nederland

DEN HAAG - In 2011 zijn 165 mensen in Nederland omgekomen door moord of doodslag.

Foto:  NU.nl/Gino Press

Dat zijn er zeven meer dan in 2010, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal ligt nog wel ver onder het gemiddelde van 204 slachtoffers.

Van de mannelijke slachtoffers kwam vorig jaar ruim 40 procent door vuurwapengeweld om het leven. Dat is veel vaker dan bij vrouwen, waar het slechts om 27,8 procent gaat.

De vrouwen overleden vaker dan mannen aan verstikking of wurging. Van zowel de mannelijke als de vrouwelijke slachtoffers werd zo'n 29 procent met een steekwapen van het leven beroofd.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In de afgelopen 15 jaar zijn 3058 mensen in Nederland om het leven gebracht. Van hen waren 2600 inwoners van Nederland, de rest kwam uit het buitenland.

Tot 2005 ging het om gemiddeld 229 slachtoffers per jaar. Sindsdien ligt dat gemiddelde een stuk lager: jaarlijks zo'n 167 doden.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Niet-westerse mannen

Van de 2600 in Nederland wonende slachtoffers was 45 procent allochtoon. Procentueel gezien is de sterfte door een misdaad onder niet-westerse mannen zes keer zo hoog als onder autochtonen.

Mannen van Antilliaanse en Arubaanse afkomst waren zelfs 14 keer zo vaak slachtoffer.

In Amsterdam vallen relatief de meeste slachtoffers: bijna 3 op de 1000 personen in de afgelopen 5 jaar.

Ook in Rotterdam en Den Haag is het aandeel hoger dan gemiddeld. Het moordcijfer in de drie grote steden samen is gemiddeld ruim drie keer zo hoog als in de rest van Nederland.

Veilig

Met 0,87 slachtoffer per 100.000 inwoners is Nederland qua moord en doodslag veiliger dan veel andere Europese landen. Gemiddeld sterft namelijk bijna 1 op de 100.000 inwoners van de Europese Unie door een misdrijf.

In Letland en Litouwen vallen de meeste doden, respectievelijk 7,59 en 6,66 per 100.000 ingezetenen. Het Verenigd Koninkrijk is met 0,35 het veiligst.

Beweeg de cursor over de lijn om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Door: ANP
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Schilderijen door dak

 Met een hijskraan is maandagochtend in de Hermitage in Amsterdam de eerste van vijftien immense groepsportretten uit de zeventiende eeuw via het dak naar binnen gebracht.

Lees meer en bekijk foto's

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Nieuws in 1 minuut

Het nieuws van maandag 20 oktober in één minuut.

Bekijk video