Gepubliceerd: 
Laatste update: 
18 november 2012 09:07
18 november 2012 09:24

Jesse R. vraagt alsnog vervolging Mohammed B.

DEN BOSCH - Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, moet alsnog worden vervolgd voor een vechtpartij in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught in mei vorig jaar.

Foto:  ANP

Dat wil liquidatieverdachte Jesse R., die door B. zou zijn aangevallen. Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch besloot de aangifte van R. in april te seponeren, maar R. wil nu alsnog vervolging afdwingen.

Het gerechtshof in Den Bosch buigt zich dinsdag over de eis van R., zo heeft zijn advocaat Hettie Cremers zondag desgevraagd gezegd. R. geldt als de hoofdverdachte in het liquidatieproces Passage.

Officier van justitie Betty Wind houdt hem verantwoordelijk voor zeven afrekeningen. Ze schetste een beeld van een man met twee gezichten. Aan de ene kant zachtaardig, anderzijds een ijskoude crimineel.

Aanval

R. zegt dat hij op 27 mei 2011 tijdens het luchten werd aangevallen door medegedetineerde Mohammed B.

De moordenaar van cineast Van Gogh zou R. schoppend en slaand over de luchtplaats hebben gejaagd, zo staat in stukken. R. ontkent dit. Hij zegt goed voorbereid te zijn geweest en de slagen van B. te hebben afgeweerd.

De advocate meent dat B. tegen anderen gezegd heeft dat hij R. wilde vermoorden. Hij zou die dag ook bergschoenen hebben gedragen, al maanden bokstraining hebben gevolgd en boeken lezen over vechtsporten. De gevangenisdirecteur spreekt dat overigens tegen.

Geseponeerd

De zaak werd volgens Cremers geseponeerd omdat B. al een levenslange straf uitzit en hij voor dat incident al twee weken in de isoleercel werd gezet. Onbegrijpelijk, vindt Cremers, die het sepot een slecht signaal naar de maatschappij vindt.

''Het geeft mensen die en levenslange straf uitzitten een vrijbrief te doen wat ze willen. Twee weken isoleercel nemen ze dan wel op de koop toe.''

Minuten

Het incident op de luchtplaats in de EBI duurde al met al maar een paar minuten. Bewakers lieten Eric Jan Q., recent veroordeeld voor het voorbereiden van aanslagen, op de luchtplaats toe. Hij haalde B. en R. uit elkaar. Cremers is ook naar het Europese hof gestapt, omdat ze vindt dat de gevangenis in Vught haar zorgplicht niet heeft nageleefd.

''Acht bewakers stonden toe te kijken. Onvoorstelbaar dat dit gebeurt in dit land, terwijl in 1999 in de EBI door een soortgelijk incident een gedetineerde overleed.''

De beklagprocedure vindt dinsdag overigens achter gesloten deuren plaats.

Door: ANP
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Gerelateerde artikelen

Lees meer over

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Dode walvis

Een dode walvis die woensdagmiddag voor de kust van Katwijk dreef, ligt inmiddels op het strand net ten noorden van Scheveningen.

Lees meer en bekijk foto's

Zilveren medaille

Femke Heemskerk heeft woensdag een zilveren medaille behaald op de 100 meter vrije slag bij het EK zwemmen in Berlijn.

Lees meer en bekijk foto's

Vijf apen

Op een containerschip van Maersk, dat op weg is naar de haven van Rotterdam, zijn vijf wilde Java-apen gevonden.

Lees meer

Minuut van 20 augustus

Het nieuws van woensdag 20 augustus in één minuut:

Bekijk video