Gepubliceerd: 
Laatste update: 
17 november 2012 19:54
17 november 2012 23:28

'Ruim kwart agenten niet inzetbaar'

HILVERSUM - Ruim een kwart van de agenten en rechercheurs is niet inzetbaar voor politiewerk. Ze zitten ziek thuis of ze zijn op cursus. 

Foto:  ANP

Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond na eigen onderzoek, gebaseerd op urenregistratie van alle 26 politiekorpsen in de eerste vier maanden van 2012.

Wat volgens RTL vooral opvalt, is het hoge percentage zieke agenten. Elf procent is ziek en dat zou drie keer zo hoog zijn als het landelijke gemiddelde verzuimcijfer.

Trainingen

Van de tijd die agenten hebben, gaat gemiddeld zeventien procent op aan het volgen van trainingen en opleidingen. Dat is volgens RTL voor een deel te verklaren doordat agenten in opleiding ook worden meegerekend in de politiesterkte en zij een groot deel van hun tijd in de schoolbanken zitten.

RTL kreeg inzicht in de dagroosters en urenregistratie van de politie. Uit de gegevens bleek verder dat een kwart van de capaciteit wordt besteed aan opsporing en negen procent van de tijd opgaat aan het uitrukken bij 112-meldingen.

Geschokt

Oud-korpschef en D66-Kamerlid Magda Berndsen is geschokt door het verzuimcijfer. "Elf procent is ontzettend hoog. Je zou zo'n zes procent verwachten omdat het een zwaar beroep is met onregelmatige diensten, maar dit is bijna twee keer zo hoog."

Ze is van plan vragen te stellen aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

Reactie politie

Een woordvoerder van de politie laat aan NU.nl weten geen signalen te hebben dat de elf procent ziekteverzuim waarover RTL bericht dit jaar zal worden gehaald.

"RTL baseert haar berichtgeving slechts op het eerste kwartaal van 2012 en alleen uit het urenregistratiessyteem BVCM. De ziekteverzuimcijfers zullen komende week nader worden onderzocht en geactualiseerd", aldus de woordvoerder.

Door: ANP/Novum/NU.nl
  • Deel:
  • window.___gcfg = {lang: 'nl'}; (function() { var po = document.createElement('script'); po.type = 'text/javascript'; po.async = true; po.src = 'https://apis.google.com/js/plusone.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(po, s); })();

Lees meer over

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van donderdag 18 september in één minuut. 

Bekijk video

iOS 8 beschikbaar

Apple heeft iOS 8 uitgebracht voor iPhones en iPads. Welke toestellen kunnen updaten naar deze nieuwe versie, hoe doet u dat en wat is er nieuw?

Bekijk ons overzicht

Arrestaties Ajax

Rond de wedstrijd tussen Ajax en het Franse Paris Saint-Germain zijn in totaal zeker 83 mensen opgepakt.

Lees verder

Gestolen

Een voormalig voorzitter van de stichting voor de omgekomen broertjes Ruben en Julian heeft geld van de stichting achterovergedrukt voor de verbouwing van zijn huis.

Lees meer