Gepubliceerd: 
Laatste update: 
10 juli 2012 21:19
10 juli 2012 21:26

Euthanasiewet leidde niet tot meer euthanasie

AMSTERDAM - In 2010 zijn in Nederland 4050 mensen overleden na euthanasie of hulp bij zelfdoding door een arts op hun uitdrukkelijke verzoek. 

Foto:  ANP

Het aantal gevallen was daarmee vergelijkbaar met dat van net voor de invoering van de euthanasiewet in 2002.

Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, het VUmc, het UMC Utrecht en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De onderzoekers publiceren hun bevindingen woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

Afgenomen

Tegenstanders van de euthanasiewet waren bij de invoering bang dat het aantal gevallen van euthanasie zou toenemen en dat dat ook zou gelden voor levensbeëindiging zonder uitdrukkelijk verzoek bij terminaal zieke patiënten.

''Maar het aantal gevallen van dit soort levensbeëindiging is juist afgenomen sinds de invoering van de wet’’, zegt professor levensbeëindigingsonderzoek Bregje Onwuteaka-Philipsen (VUmc).

Eten en drinken

''Datzelfde zagen we ook in België nadat de euthanasiewet daar werd ingevoerd. Toen ging ook het aantal gevallen van levensbeëindiging zonder dat daar expliciet om gevraagd was omlaag’’, aldus Onwuteaka.

Onwuteaka en haar collega’s constateerden ook dat ongeveer 600 patiënten in 2010 zelf een einde aan hun leven maakten door bewust te stoppen met eten en drinken. In ongeveer de helft van de gevallen gebeurde dit nadat een euthanasieverzoek was geweigerd.

Eisen

Sinds 2002 is de Wet toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding van kracht, de euthanasiewet. De wilsverklaring, al dan niet schriftelijk, is een van de criteria waaraan moet worden voldaan alvorens euthanasie kan worden toegepast.

Daarnaast moet er aan de wettelijke zorgvuldigheidseisen worden voldaan. Er moet onder meer sprake zijn van uitzichtloos en ondraaglijk lijden van de patiënt. De arts moet de patiënt geïnformeerd hebben over de situatie waarin deze zich bevindt en over diens vooruitzichten en er mag geen ''redelijk" alternatief zijn.

Door: ANP
  • Deel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Deze week onder meer: Overleeft Apple zonder Steve Jobs? Hoe houd je je vakantiegevoel vast? Een huiszoeking om verdachte software en waarom de Vuelta leuker is dan de Tour.

Ga naar NUweekend

Minuut van 22 augustus

Het nieuws van vrijdag 22 augustus in één minuut:

Bekijk video

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Losgeslagen koe op de A44 bij Oegstgeest van fotograaf Devin Waasdorp .

Lees meer

Vijf apen

De vijf Java-apen die woensdag als verstekeling van een containerschip in Rotterdam werden gehaald, maken het goed. Dat zegt Stichting AAP.

Lees verder en bekijk beeld