Uitgegeven: 
Laatste update: 
14 juni 2012 16:09
14 juni 2012 16:09

'Oranje moet zich niet te veel focussen op uitslag'

AMSTERDAM - Na twee teleurstellende wedstrijden op het EK heeft Oranje nog steeds een kans op de volgende ronde. Maar hoe krijgt Bert van Marwijk zijn ploeg na de nederlagen tegen Denemarken en Duitsland mentaal weer op niveau?

Foto:  ANP

"In elk geval moet het Nederlands Elftal vandaag een tijdstip afspreken waarop de blik alleen nog maar op de derde wedstrijd wordt gericht", zegt sportpsycholoog Hardy Menkehorst.

Over voldoende motivatie hoeft Van Marwijk zich tegen Portugal geen zorgen te maken, weet Menkehorst zeker.

Er is nog een kans op de tweede ronde, dus je mag verwachten dat het daarmee wel goed zit. Maar er valt mentaal nog wel wat te winnen. In de eerste wedstrijden speelden de linies te ver uit elkaar. Dat betekent dat spelers verzaakten in de uitvoering van hun taak. Het is zaak om ervoor te zorgen dat elk individu zich verantwoordelijk voelt voor zijn eigen opdracht. Dan kan er tegen Portugal iets extra’s ontstaan."

Uitgeschakeld

Want hoe je het wendt of keert, Nederland is nog steeds niet uitgeschakeld. Om de tweede ronde te halen, moet Portugal met twee goals verschil worden verslagen en dient Duitsland van Denemarken te winnen.

"We krijgen een extra kans in de schoot geworpen", zegt Menkehorsts collega Martijn Ruitenburg. “Dat kan bevrijdend werken. Alles wat we nu nog pakken, is mooi meegenomen. Wellicht leidt die vrijheid tot meer spelvreugde en daarmee tot een hoger niveau.”

Mentale kwestie

Dat de spelers tot nu toe onder de maat presteren, kan diverse oorzaken hebben. Ruitenburg: "Maar als ze fysiek in orde zijn, kun je veronderstellen dat het een mentale kwestie is. Misschien is het verwachtingspatroon te hoog, zijn sommige spelers niet gelukkig op een bepaalde positie of zijn er twijfels omdat hun basisplaats ter discussie staat. "

Na de wedstrijd tegen Duitsland was de teleurstelling duidelijk op de gezichten van de spelers af te lezen. Logisch, vindt Menkehorst. "Het heeft geen zin om je emoties te ontkennen. Balen mag, maar niet te lang. Eén dag bijvoorbeeld."

Door: ANP+/Orkun Akinci
  • Deel

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Vergunning truck

In de vergunningsaanvraag voor het evenement in Haaksbergen van afgelopen zondag is de komst van een monstertruck vermeld. De gemeente heeft dit in de afgelopen dagen tweemaal ontkend.

Lees meer en bekijk foto's

'Gewone' Bijbel

De Bijbel in Gewone Taal is verschenen. Het gaat om een nieuwe vertaling uit het Hebreeuw, Aramees en Grieks in 'gewone mensentaal', aldus de uitgever.

Lees meer

Nieuws in 1 minuut

Het nieuws van woensdag 1 oktober in één minuut.

Bekijk video

Windows 10

Microsoft onthulde dinsdagavond Windows 10 met de terugkeer van het startmenu en een duidelijkere scheiding tussen desktop en tablet. NUtech.nl somt de belangrijkste wijzigingen op.

Dit is nieuw in Windows 10