'Langstudeerboete beïnvloedt keuze scholieren'

Laatste update:  14 mei 2012 16:28 info

AMSTERDAM - Een op de tien leerlingen maakt vanwege de langstudeerboete een andere keuze over wat hij of zij gaat doen na het eindexamen.

Foto:  ANP

Dat blijkt uit onderzoek van NOS op 3 onder negenhonderd eindexamenkandidaten.

De scholieren beseffen dat het belangrijk is meteen de juiste keuze te maken en kiezen daarom onder meer voor een tussenjaar om langer na te kunnen denken over de te volgen studie.

Havisten stromen vaker door naar het vwo in plaats van zich in te schrijven voor een propedeusejaar op het hbo. Ook kiezen minder leerlingen voor een tweede studie, blijkt uit het onderzoek.

Leerlingen die op het hbo of de universiteit langer dan een jaar uitloop hebben, moeten vanaf september een boete betalen. Het bedrag van drieduizend euro komt bovenop het collegegeld.

Start eindexamens

Aanleiding voor het onderzoek van de NOS is de start van de eindexamens. Ruim tweehonderdduizend leerlingen begonnen maandag aan de afsluiting van hun middelbare school.

Leerlingen moeten bij de vakken van het centraal examen gemiddeld een voldoende scoren. Het is het eerste jaar dat die aangescherpte exameneis geldt.

De examens voor havo- en vwo-leerlingen duren dit jaar tot 1 juni, dan staan Spaans, Russisch, Fries, Turks en Arabisch op het programma. De laatste dag voor vmbo-leerlingen is 30 mei. De uitslagen worden ongeveer twee weken later bekend.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Koningin Maxima in de Gouden Koets van fotograaf Laurens van Putten.

Lees meer

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van vrijdag 19 september in één minuut. 

Bekijk video

NUweekend

Deze week onder meer: Gevaarlijke verkeerslocaties, gevolgen van het leenstelsel, de antwoorden op negen prangende trein-vragen, Oktoberfest en de 20ste verjaardag van Friends

Ga naar NUweekend

Schietpartij Florida

Een man heeft donderdag in de Amerikaanse plaats Bell (Florida) zijn dochter en haar zes kinderen doodgeschoten en daarna zelfmoord gepleegd.

Lees verder