Burgemeester Van der Laan naar slachtoffers

Laatste update:  22 april 2012 01:54 info Bekijk op de kaart

AMSTERDAM - Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam is zaterdagavond op de plek waar twee passagierstreinen op elkaar botsten. Dat meldde een woordvoerder van de gemeente.

ANP

Hij bezoekt daar de locaties die zijn ingericht om passagiers uit de treinen op te vangen. Volgens de woordvoerder spreekt Van der Laan daar met de slachtoffers. De burgemeester geeft later een verklaring, aldus de woordvoerder.

De gemeente Amsterdam heeft een telefoonnummer geopend voor mensen die vragen over het ongeval hebben: 020 - 25 39 200.

De spoorwegpolitie doet momenteel onderzoek naar de oorzaak van de treinbotsing. Ook onderzoekers van twee andere instanties zijn ter plaatse. Als de eerste onderzoeken klaar zijn, kunnen de treinen worden weggehaald.

Onder de indruk

Van der Laan is onder de indruk van de vele gewonden die zijn gevallen door de treinbotsing in Amsterdam. De hulpverlening na het ongeval is volgens hem snel op gang gekomen.

''Er zijn veel gewonden gevallen, voor wie de hulp gelukkig snel op gang is gekomen door de samenwerking van alle instanties. De zorg en aandacht gaan nu vooral uit naar de mensen met het zwaarste letsel. Ik hoop dat deze botsing voor ieder persoonlijk goed afloopt", stelde de burgemeester zaterdagavond laat in een verklaring.

Locaties

De burgemeester bezocht zaterdag een van de locaties waar na het ongeval passagiers werden opgevangen. Hij sprak daar met slachtoffers en hulpverleners. ''Het is begrijpelijk dat de mensen in de trein erg geschrokken zijn van deze forse botsing. De mensen die ik gesproken heb, gaan hier op een nuchtere manier mee om", zei hij na het bezoek.

Premier Mark Rutte heeft Van der Laan gebeld om zijn betrokkenheid te tonen. Ook heeft de minister-president hulp aangeboden.

Kabinet

Het kabinet leeft mee met de slachtoffers van de treinbotsing in Amsterdam. Dat heeft minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) zaterdagavond laten weten.

''Door het treinongeluk bij Amsterdam zijn veel mensen gewond geraakt. Ik wens hen, en andere betrokkenen, veel sterkte'', stelde ze in een reactie. De bewindsvrouw wil zo snel mogelijk weten wat de oorzaak is geweest van ''dit verschrikkelijke ongeval''. De Inspectie Leefomgeving en Transport doet daar onderzoek naar.

Prorail

Spoorbeheerder Prorail zegt erg geschrokken te zijn van het treinongeluk bij Amsterdam. In een verklaring op de website zaterdagavond spreekt Prorail zijn medeleven uit aan alle gewonde reizigers en hun familie.

De spoorbeheerder dankt alle hulpverleners voor hun enorme inzet en zegt dat onderzoek moet uitwijzen wat de oorzaak is van het ongeval.

Door het ongeluk is het treinverkeer ten westen van Amsterdam stil komen te liggen. ''Samen met de vervoerders en aannemers zetten wij alles op alles om de treinen zo snel mogelijk weer normaal te laten rijden'', belooft Prorail.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Koningin Maxima in de Gouden Koets van fotograaf Laurens van Putten.

Lees meer

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van vrijdag 19 september in één minuut. 

Bekijk video

NUweekend

Deze week onder meer: Gevaarlijke verkeerslocaties, gevolgen van het leenstelsel, de antwoorden op negen prangende trein-vragen, Oktoberfest en de 20ste verjaardag van Friends

Ga naar NUweekend

Schietpartij Florida

Een man heeft donderdag in de Amerikaanse plaats Bell (Florida) zijn dochter en haar zes kinderen doodgeschoten en daarna zelfmoord gepleegd.

Lees verder