Prins Friso opgenomen in ziekenhuis in Londen

Laatste update:  1 maart 2012 23:03 info

AMSTERDAM - Prins Friso is donderdagmiddag opgenomen in het Wellington ziekenhuis in zijn woonplaats Londen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bekendgemaakt.

ANP

De koninklijke familie heeft gekozen voor het Wellington ziekenhuis op basis van adviezen van deskundigen. ''Daar kan prins Friso in zijn huidige toestand optimaal worden verzorgd'', aldus de RVD.

Ook biedt Londen voor zijn kinderen ''het meeste vooruitzicht op continuïteit en stabiliteit''.

Friso woont met zijn echtgenote prinses Mabel en twee dochtertjes al enige tijd in de Britse hoofdstad. De prins verliet eerder op de dag het ziekenhuis van Innsbruck in een ambulancevliegtuig.

Revalidatieproces

Met de opname in het Londense ziekenhuis ''breekt een lange en intensieve periode voor de koninklijke familie en met name het gezin van prins Friso aan'', aldus de RVD. In de kliniek zal worden geprobeerd het revalidatieproces te beginnen. Koningin Beatrix, prinses Mabel en haar kinderen zijn inmiddels uit Lech naar Londen vertrokken.

De RVD herhaalde dat de koninklijke familie alle ruimte nodig heeft om te leren omgaan met de gezondheidssituatie van Friso en het leven daarop in te richten. De Oranjes verzoeken de media opnieuw om hiervoor de privacy van het gezin te blijven respecteren.

Mabel herhaalde de dankbaarheid voor alle steunbetuigingen en blijken van medeleven. ''Het warme medeleven in de afgelopen periode heeft mij steun en kracht gegeven'', aldus de prinses. ''Mijn dank hiervoor is groot.''

Brussel

Volgens het Oostenrijkse persbureau APA was het vliegtuig met Friso omstreeks 14.00 uur vertrokken met bestemming Londen. Donderdagochtend meldde het Oostenrijkse tabloid OE24 al dat Friso overgeplaatst zou worden naar een specialistische kliniek in Londen. Het vervoer zou echter pas dit weekend plaatsvinden.

Eerder is ook Brussel genoemd als plaats waar Friso zijn revalidatie zou kunnen krijgen.

Coma

Prins Friso lag de afgelopen 2 weken in een ziekenhuis in Innsbruck nadat hij was bedolven onder een lawine. Hij ligt in coma en het is niet zeker of hij ooit nog bij bewustzijn komt. Een eventueel herstel zal in ieder geval maanden, zo niet jaren in beslag nemen.

Neuroloog Johann Donis laat de krant weten dat patiënten die kunstmatig beademd worden, door heel Europa vervoerd kunnen worden.

Lees alles over de situatie rond Friso

Volg de discussie op Twitter hierover via NUlive

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Schilderijen door dak

 Met een hijskraan is maandagochtend in de Hermitage in Amsterdam de eerste van vijftien immense groepsportretten uit de zeventiende eeuw via het dak naar binnen gebracht.

Lees meer en bekijk foto's

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Nieuws in 1 minuut

Het nieuws van maandag 20 oktober in één minuut.

Bekijk video