Rayonhoofden Elfstedentocht in vergadering

Laatste update:  7 februari 2012 09:53 info

LEEUWARDEN - De 22 rayonhoofden van de Vereniging Friesche Elfsteden zijn zondagmiddag in Sint Nicolaasga bijeen gekomen om de situatie van het Friese ijs te bespreken.

ANP

Ook werd er gekeken naar de knelpunten. Het bestuur doet pas maandag in Leeuwarden mededelingen over het beraad van zondag over een mogelijke Elfstedentocht.

''Het gaat om een verkennende bijeenkomst’’, beklemtoonde een woordvoerder van de vereniging.

''Het zou heel raar zijn als we dat niet deden, nadat het een aantal nachten flink gevroren heeft.’’ De woordvoeder wilde niet vooruitlopen op speculaties over een mogelijke Elfstedentocht. 

2006

Sinds 2006 kent de Elfstedentocht 22 rayons. Dat jaar besloot het bestuur Oude Leije als zelfstandig rayon aan te wijzen. De rayonhoofden meten de ijsdikte, zorgen voor de stempelpost en eventuele kluunpassages. De baas van de rayonhoofden is de ijsmeester van de Vereniging de Friesche Elfsteden.

De tocht is tot nog toe 15 keer verreden. Zes daarvan werden gehouden in januari, acht in februari en maar een keer vond de Elfstedentocht plaats in de maand december.

Leeuwarden is vanouds de start- en finishplaats van de circa 200 kilometer lange tocht. Die voert de deelnemers verder langs Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en Dokkum.

Platgebeld

Diverse hotels in Leeuwarden worden zondag ''platgebeld'' door schaatsliefhebbers die hopen op een Elfstedentocht. Sommige hotels zijn wel terughoudend met zulke reserveringen, omdat niet duidelijk is of er echt zicht is op de Tocht der tochten.

''Wij werken niet met wachtlijsten'', aldus het Bastion Hotel (40 kamers), ''We raden de mensen aan eerst af te wachten of er een datum wordt genoemd.''

Reserveringen

Het Eden Oranje Hotel (150 kamers) heeft al zo'n 70 reserveringen binnen. ''We verwachten dat het nu snel veel drukker zal worden'', aldus een woordvoerder. Ook bij hotel Campanile kwamen vanaf zondagmiddag voortdurend reserveringen binnen.

Campanile werkt wel met een wachtlijst. ''Er kwam net weer een reservering voor 6 personen binnen. Als de Elfstedentocht doorgaat geldt: wie het eerst komt, wie het eerst maalt'', zegt een medewerkster.

Ook bungalowketen Landal GreenParks spreekt van een gekkenhuis. Er komen heel veel telefoontjes binnen of er nog accommodatie beschikbaar is. ''De telefooncentrale ontploft bijna'', aldus een woordvoerder. ''De meeste mensen zetten in op komend weekend.'' Landal heeft twee parken in Friesland.

't Anker

Bij het legendarische Elfstedenhotel 't Anker (23 kamers) in het centrum van Leeuwarden broeit het altijd als de vorst toeslaat.

Het hotel is een speciale website begonnen (www.elfstedenreservering.nl) waar inwoners van Friesland accommodatie, al dan niet met ontbijt, kunnen aanbieden en schaatsliefhebbers een geschikte slaapplaats kunnen vinden. De aanbieder mag zelf bepalen welke prijs voor een bed of kamer wordt gevraagd.

Bekijk de lezersfoto's van het winterweer op NUfoto | weer op NU.nl

Bekijk de Elfstedentocht-special van NUsport

Lees de berichten op Twitter over het winterweer via NUlive

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Het nieuws van dinsdag 21 oktober in één minuut.

Bekijk video

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Simpsons aangeklaagd

Goodfellas-acteur Frank Sivero wil dat de makers van The Simpsons een schadevergoeding van 250 miljoen dollar (197 miljoen euro) betalen voor het stelen van zijn karakter uit Goodfellas.

Lees meer