'Reflectie vervolging Srebrenica verdacht'

Laatste update:  10 januari 2012 22:53 info

AMSTERDAM - De landelijke top van het Openbaar Ministerie wil na het onderzoek naar de aangifte van nabestaanden van slachtoffers van Srebrenica tegen de toenmalige leiding van Dutchbat, nog een tweede oordeel.

Foto:  ANP

Dat moet van een zogenoemde reflectiekamer komen, die zich de komende maanden over deze gevoelige zaak buigt.

''Het gevaar bestaat dat van uitstel, afstel van berechting komt'', vreest advocate Liesbeth Zegveld van de slachtoffers.

''Ik heb sterke aanwijzingen dat het OM in Arnhem dat het feitenonderzoek deed, de zaak wel voor de rechter wil brengen. Uit de informatie die ik heb gekregen, komt ook geen twijfel naar voren om dit niet te doen'', benadrukt Zegveld.

Karremans

De aangifte werd onder anderen gedaan tegen overste Thom Karremans, destijds de commandant van Dutchbat. Hasan Nuhanovic, toen tolk van Dutchbat, en de nabestaanden van Rizo Mustafic (electriciën van Dutchbat) hebben aangifte gedaan, omdat de Nederlandse militairen in juli 1995 hun familieleden overdroegen aan de Bosnische Serviërs, die hen hebben vermoord.

Behalve tegen Karremans is aangifte gedaan tegen zijn plaatsvervanger Franken en tegen personeelsfunctionaris Oosterveen.

Het Nederlandse bataljon moest in Srebrenica de moslims beschermen. Op 11 juli 1995 viel de enclave echter in handen van de Bosnisch-Servische vijand, die vervolgens 8000 vooral moslimmannen en -jongens vermoordde.

Reflectiekamer

Volgens Zegveld is onder andere de vraag voor de reflectiekamer aan de orde: 'Willen wij dit wel?'. ''De leden van deze kamer hebben misschien meer oog voor de Nederlandse militairen, dan voor mensen uit Srebrenica. Dat hoort niet. Als een zaak van deze ernst te vervolgen is, moet die vervolgd worden'', stelt Zegveld.

Ze heeft dinsdag een brief naar de baas van het OM, Herman Bolhaar, gestuurd. Daarin zegt de raadsvrouw dat ze het voortdurende uitstel van het besluit over de vervolging ''onwenselijk'' vindt, omdat er al 17 jaar sinds het drama verstreken zijn.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Deze week onder meer: Overleeft Apple zonder Steve Jobs? Hoe houd je je vakantiegevoel vast? Een huiszoeking om verdachte software en waarom de Vuelta leuker is dan de Tour.

Ga naar NUweekend

Minuut van 22 augustus

Het nieuws van vrijdag 22 augustus in één minuut:

Bekijk video

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Losgeslagen koe op de A44 bij Oegstgeest van fotograaf Devin Waasdorp .

Lees meer

Vijf apen

De vijf Java-apen die woensdag als verstekeling van een containerschip in Rotterdam werden gehaald, maken het goed. Dat zegt Stichting AAP.

Lees verder en bekijk beeld