Aboutaleb vindt legaal vuurwerk te zwaar

Laatste update:  2 januari 2012 13:33 info

ROTTERDAM - Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam vindt legaal vuurwerk, dat dus gewoon voor particulieren te koop is, te zwaar.

Foto:  ANP

Volgens hem bevatten legale vuurpijlen tegenwoordig zo veel kruit dat ze ernstige verwondingen veroorzaken bij gebruikers en omstanders als het misgaat.

Hij noemt in dit verband het grote aantal vuurwerkslachtoffers dat deze jaarwisseling in het Oogziekenhuis Rotterdam terechtkwam.

Aboutaleb gaat zijn zorgen delen met de andere burgemeesters van de G4, zo laat hij maandag weten. Samen met hen wil hij het onderwerp onder de aandacht brengen bij het kabinet.

Feestvierders

Volgens Leo Groeneveld, voorzitter van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), is het niet de zwaarte van het vuurwerk dat vaak ongelukken veroorzaakt, maar de manier waarop feestvierders met de knallers omgaan. Desnoods moeten bepaalde producten uit de handel worden genomen.

Groeneveld vindt de reactie van de burgemeester wat aan de snelle kant. ''De Europese regels zijn pas nog niet zo lang geleden vastgesteld. Laten we eerst die eerst nog eens goed bekijken." 

Hij zegt dat in principe elk vuurwerk gevaarlijk is, maar als bepaald vuurwerk veel ongelukken veroorzaakt ''dan verkopen we dat volgend jaar niet meer''. Goede voorlichting over het afsteken van zwaar vuurwerk blijft belangrijk, vindt Groeneveld.

Nederlandse traditie

Aboutaleb pleit voor herziening van de regels omtrent vuurwerk die op Europees niveau zijn vastgelegd. Overigens wil Aboutaleb het vuurwerk niet verbieden. Wat hem betreft is vuurwerk tijdens de jaarwisseling een ''prachtige Nederlandse traditie'' die in ere moet blijven.

Amsterdam wil de kwestie wel bespreken met Aboutaleb, liet een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan weten. ''Als de burgemeester van Rotterdam het daarover wil hebben, is dat genoeg reden om in gesprek te gaan'', aldus de zegsman.

Europa

Ook wil Amsterdam de kwestie in Europees verband bespreken als dat nodig mocht zijn. ''We moeten dan wel eerst op een rijtje krijgen waarom het gaat en uit welke landen het zware vuurwerk komt.''

Volgens de woordvoerder is in Amsterdam vuurwerk niet het grootste probleem dat gerelateerd is aan de jaarwisseling. Excessief drankgebruik en geweld zijn het grootste probleem, gevolgd door woninginbraken en dan pas onverantwoordelijk gedrag met vuurwerk.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Hendri de Vries

Het lichaam van de sinds november vorig jaar vermiste Hendri de Vries uit Harderwijk is in zijn auto gevonden.

Lees meer en bekijk beeld

Schietpartij Alphen

Een man is maandag doodgeschoten bij een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. Over identiteit en motief is nog niets bekend. Er is iemand opgepakt, meldde de politie.

Lees verder en bekijk beeld

Beste apps

NUtech.nl somt elke week de beste apps op. Deze week zijn dat onder meer een bijzondere gps-game van Google en een app die bijhoudt hoeveel tijd je kwijt bent aan werk of studie.

Bekijk de beste apps