Hogeschool Amsterdam onderzoekt diplomafraude

Laatste update:  17 december 2011 16:43 info Bekijk op de kaart

AMSTERDAM - De Hogeschool van Amsterdam (HvA) laat een onafhankelijke commissie onderzoek doen naar fraude met diploma's.

Foto:  ANP

Dat heeft bestuursvoorzitter Jet Bussemaker besloten naar aanleiding van berichten in De Telegraaf dat sinds 2002 aan duizenden studenten ten onrechte een diploma zou zijn uitgereikt.

Volgens Bussemaker zijn er geen aanwijzingen dat er daadwerkelijk fraude is gepleegd, maar zij wil toch dat een onafhankelijke commissie het uitzoekt om het geheel te kunnen uitsluiten.

HvA deed al eerder onderzoek naar diplomafraude naar aanleiding van het aan het licht gekomen gesjoemel met diploma's bij Inholland.

Geen fraude

Dat onderzoek leverde geen aanwijzingen voor fraude. Ook zijn er tot nu toe geen signalen over dergelijke praktjken binnengekomen van docenten en studenten, zei een woordvoerder van HvA in een toelichting.

Binnen het docentenkorps van de opleidingen economie en management bestaan grote zorgen over de kwaliteit van de opleidingen International Management en Trade Management Asia. Het bestuur zegt inmiddels al maatregelen te hebben genomen om de opleidingen te verbeteren.

LSVB

De Landelijke Studenten Vakbond en de Amsterdamse behartiger van belangen van studenten Asva willen dat er een onderzoek komt. De twee partijen vinden dat er meer duidelijkheid moet komen om de onzekerheid bij studenten over de kwaliteit van hun diploma weg te nemen.

De SP wil staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) aan de tand voelen over de kwestie. Tweede Kamerlid Jasper van Dijk wil weten hoe het kan dat deze situatie kon ontstaan ondanks onderzoeken van de inspectie en eerdere accreditatie, en dringt aan op onderzoek en maatregelen.

ISO

Het Interstedelijk Studenten Overleg vindt de beschuldiging van fraude bij de HvA onzin. Het ISO zegt in een reactie geen redenen te hebben om te geloven dat er ongeldige diploma's zijn uitgereikt.

Wel geeft de landelijke studentenorganisatie aan dat de kwaliteit onder druk staat en dat daar met een kritische blik naar moet worden gekeken.

InHolland

Vorig studiejaar raakte Inholland in opspraak vanwege dubieuze afstudeerroutes. Studenten met studievertraging kregen simpele, alternatieve afstudeeropdrachten terwijl bestuurders onderwijsgelden opstreken.

Bij die instelling werd oud-CNV-bestuurder Doekle Terpstra aangesteld om puin te ruimen. Door de sterk gedaalde studenteninstroom verdwijnen daar de komende jaren honderden arbeidsplaatsen.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Minuut van 28 augustus

Het nieuws van woensdag 27 augustus in één minuut.

Bekijk video

Nationale herdenking

Er komt op 10 november een nationale herdenking voor de slachtoffers van de MH17-ramp.

Lees verder en bekijk beeld

Na de regen

De hoeveelheid regen die tussen maandagmiddag en dinsdagmorgen viel in Nederland, is veel minder dan verwacht. Daarom hoeven de waterschappen geen andere maatregelen te nemen.

Lees meer en bekijk foto's