Hogeschool Amsterdam onderzoekt diplomafraude

Laatste update:  17 december 2011 16:43 info Bekijk op de kaart

AMSTERDAM - De Hogeschool van Amsterdam (HvA) laat een onafhankelijke commissie onderzoek doen naar fraude met diploma's.

Foto:  ANP

Dat heeft bestuursvoorzitter Jet Bussemaker besloten naar aanleiding van berichten in De Telegraaf dat sinds 2002 aan duizenden studenten ten onrechte een diploma zou zijn uitgereikt.

Volgens Bussemaker zijn er geen aanwijzingen dat er daadwerkelijk fraude is gepleegd, maar zij wil toch dat een onafhankelijke commissie het uitzoekt om het geheel te kunnen uitsluiten.

HvA deed al eerder onderzoek naar diplomafraude naar aanleiding van het aan het licht gekomen gesjoemel met diploma's bij Inholland.

Geen fraude

Dat onderzoek leverde geen aanwijzingen voor fraude. Ook zijn er tot nu toe geen signalen over dergelijke praktjken binnengekomen van docenten en studenten, zei een woordvoerder van HvA in een toelichting.

Binnen het docentenkorps van de opleidingen economie en management bestaan grote zorgen over de kwaliteit van de opleidingen International Management en Trade Management Asia. Het bestuur zegt inmiddels al maatregelen te hebben genomen om de opleidingen te verbeteren.

LSVB

De Landelijke Studenten Vakbond en de Amsterdamse behartiger van belangen van studenten Asva willen dat er een onderzoek komt. De twee partijen vinden dat er meer duidelijkheid moet komen om de onzekerheid bij studenten over de kwaliteit van hun diploma weg te nemen.

De SP wil staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) aan de tand voelen over de kwestie. Tweede Kamerlid Jasper van Dijk wil weten hoe het kan dat deze situatie kon ontstaan ondanks onderzoeken van de inspectie en eerdere accreditatie, en dringt aan op onderzoek en maatregelen.

ISO

Het Interstedelijk Studenten Overleg vindt de beschuldiging van fraude bij de HvA onzin. Het ISO zegt in een reactie geen redenen te hebben om te geloven dat er ongeldige diploma's zijn uitgereikt.

Wel geeft de landelijke studentenorganisatie aan dat de kwaliteit onder druk staat en dat daar met een kritische blik naar moet worden gekeken.

InHolland

Vorig studiejaar raakte Inholland in opspraak vanwege dubieuze afstudeerroutes. Studenten met studievertraging kregen simpele, alternatieve afstudeeropdrachten terwijl bestuurders onderwijsgelden opstreken.

Bij die instelling werd oud-CNV-bestuurder Doekle Terpstra aangesteld om puin te ruimen. Door de sterk gedaalde studenteninstroom verdwijnen daar de komende jaren honderden arbeidsplaatsen.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Geheim overleg

Een delegatie van de harde kern van Ajax heeft in het geheim overleg gehad met de clubleiding van Heracles Almelo en Ajax. 

Lees meer

23 april in 1 minuut

Bekijk het nieuws van woensdag 23 april in één minuut.

Bekijk video

NS

De ANWB is kritisch over het plan van de NS en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld om treinkaartjes in de spits duurder te gaan maken. ​

Lees meer

Orka Morgan

De toestemming die het Dolfinarium in Harderwijk in 2011 kreeg om orka Morgan naar Tenerife over te brengen, was terecht.

Lees meer en bekijk beeld