Occupy Den Haag mag nog even doorgaan

Laatste update:  17 oktober 2011 15:53 info

DEN HAAG - De betoging Occupy Den Haag heeft maandag toestemming gekregen van de gemeente Den Haag om tot en met vrijdag op het Malieveld te blijven.

Dit meldde een woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen na overleg met een vertegenwoordiging van de Haagse beweging.

De gemeente verwacht van de actievoerders dat ze zich netjes gedragen. Als ze manifestaties willen organiseren elders in de stad, dienen ze die vier dagen van tevoren aan te melden bij de gemeente.

''Een andere voorwaarde die de gemeente stelt, is dat het Malieveld een demonstratief tentenkamp blijft en geen uitvalsbasis wordt voor tochten door de stad'', zegt de woordvoerster van Van Aartsen.

Tot nu toe zijn de gemeente Den Haag en de politie Haaglanden te spreken over het verloop van de actie op het Malieveld, die sinds zaterdag rustig en zonder incidenten verloopt.

Vaste kern

Aanvankelijk hadden de Haagse aanhangers tot maandag toestemming voor hun verblijf op het Malieveld. Maandagmiddag staan er nog zestien tentjes op het veld. De vaste kern in Den Haag bestaat uit zestig tot zeventig betogers die de financiële wereld bekritiseren.

''We hopen de actie uit te breiden naar andere delen die symbool staan voor Den Haag. Het Vredespaleis is een van de opties waarover we in bespreking zijn'', aldus een van de actievoerders.

Beursplein

Op het Beursplein in Amsterdam zijn volgens de gemeente en de politie maandag nog ongeveer vijftig demonstranten overgebleven. De Amsterdamse politie is tevreden over het verloop van Occupy Amsterdam. In de nacht van zaterdag op zondag stonden ongeveer 40 tentjes op het Beursplein.

Een woordvoerster van de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan spreekt van een gemoedelijke sfeer. De Amsterdamse demonstranten mogen voorlopig blijven.

''We volgen de ontwikkelingen en hebben geen redenen om beperkingen op te leggen'', aldus de woordvoerster van de gemeente Amsterdam.

Vijf vragen over Occupy

Volg de Occupy-beweging op Twitter via NUlive

Bekijk lezersfoto's van het Occupy-protest in Nederland

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Schilderijen door dak

 Met een hijskraan is maandagochtend in de Hermitage in Amsterdam de eerste van vijftien immense groepsportretten uit de zeventiende eeuw via het dak naar binnen gebracht.

Lees meer en bekijk foto's

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Nieuws in 1 minuut

Het nieuws van maandag 20 oktober in één minuut.

Bekijk video