Aardbeving van 4,5 in Nederland

Laatste update:  9 september 2011 02:22 info

AMSTERDAM - In de buurt van Nijmegen heeft donderdagavond rond 21.00 uur een aardbeving plaatsgevonden. Deze had een kracht van 4,5 op de schaal van Richter.

NU.nl/Martin de Jongh

Het epicentrum lag 40 kilometer ten zuidoosten van Nijmegen bij het Duitse Xanten. Dat heeft een woordvoerster van het KNMI gemeld.

De aardbeving vond plaats op een diepte van 7 kilometer, wat volgens seismologen van het KNMI niet diep is. Het is nog onduidelijk wat de precieze oorzaak is van de aardschok, maar het lijkt een natuurlijke oorzaak te hebben. ''De beving vond niet plaats binnen de bekende breuklijnen'', aldus een zegsvrouw.

De aardbeving is voor Nederlandse begrippen vrij hevig. In een lijst van aardbevingen in de afgelopen 100 jaar staat de beving op de derde plaats.

Telefoontjes

Verschillende politiekorpsen in het land werden overspoeld met telefoontjes van verontruste burgers die zich afvroegen wat er aan de hand was. Vooralsnog kregen geen van deze korpsen meldingen van slachtoffers of schade.

Dat melden politiekorpsen in Gelderland, Utrecht, Limburg, Noord-Brabant en de regio Haaglanden. In de noordelijke provincies lijkt de beving niet gevoeld. De politiewoordvoerders in Friesland en Groningen gaven aan geen meldingen te hebben ontvangen. Ook in Drenthe lijkt de beving niet tot onrust te hebben geleid; ook daar kreeg de politie er geen telefoontjes over.

NU.nl kreeg meldingen vanuit meerdere plaatsen in het land. De beving werd in ieder geval gevoeld in de omgeving van Utrecht, Nijmegen, Venray en Zutphen.

Aandacht

Op allerlei sites werden geschrokken reacties geplaatst door mensen die de aardbeving hadden gevoeld. Zowel op Twitter als op Facebook en de pagina's van regionale media tuimelden de meldingen over elkaar heen. Het mobiele telefoonnet in het oosten was af en toe overbelast en de site van regionale omroep Omroep Gelderland was na 21.00 uur een tijd onbereikbaar.

De politie Utrecht meldde een regen van telefoontjes in het servicecentrum. De politie Gelderland Noord-Oost twitterde eveneens over meldingen van verontruste burgers.

Ook mensen in Limburg belden de politie om te melden dat ze de schok voelden. Dat leidde in die provincie nergens tot onrust of paniek. ''Het is niet te vergelijken met de aardbeving in Roermond begin jaren 90, toen mensen in paniek de straat op vluchtten.''

De schok duurde ongeveer 5 a 6 seconden, liet een inwoner van Duiven (Gelderland) weten aan De Telegraaf.

De interesse voor de aardbeving bleef niet beperkt tot ons land. Een woordvoerster van het KNMI meldde ook veel vragen van buitenlandse journalisten te krijgen over de voor Nederlandse begrippen vrij hevige aardschok.

Lees de laatste Twittermeldingen over de beving op NUlive

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Schietpartij Florida

Een man heeft donderdag in de Amerikaanse plaats Bell (Florida) zijn dochter en haar zes kinderen doodgeschoten en daarna zelfmoord gepleegd.

Lees verder

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van donderdag 18 september in één minuut. 

Bekijk video

Market Garden

Parachutisten van de Amerikaanse 82nd Airborne Division sprongen donderdag boven Groesbeek uit deels historische toestellen in het kader van de herdenking van Operation Market Garden. 

Bekijk fotoserie (4)

iOS 8 beschikbaar

Apple heeft iOS 8 uitgebracht voor iPhones en iPads. Welke toestellen kunnen updaten naar deze nieuwe versie, hoe doet u dat en wat is er nieuw?

Bekijk ons overzicht