Verslaggever hielp Talitha van Zon Libië uit

Laatste update:  30 augustus 2011 10:16 info

AMSTERDAM – De Nederlandse Talitha van Zon die op uitnodiging van een van de zonen van Muammar Kaddafi in Tripoli verbleef, is maandag aan de hand van verslaggever Arnold Karskens Libië 'uitgesmokkeld'.

Foto:  ANP

 Bekijk video

Dat schrijft Karskens dinsdag op de website van dagblad De Pers.

Het voormalig fotomodel Van Zon lag vorige week in een ziekenhuis in Tripoli na een val van een balkon van een hotel. Aanvankelijk werd er gemeld dat ze in coma lag, dat bleek niet te kloppen.

Karskens gaf haar een visitekaartje van De Pers, waardoor ze zich kon voordoen als "een producer" van de krant. Met hulp van een strijder die hij eerder tegenkwam sluisde hij haar langs immigratieofficieren.

Van Zon was volgens Karskens doodsbang door de rebellen te worden gezien als aanhanger van het bewind van Muammar Kaddafi. Ze had een relatie met een van zijn zoons.

Bedankje

Karskens wist haar aan boord van een kleine Maltese vrachtboot te krijgen. Die zette uiteindelijk koers richting Malta. Na het vertrek uit Tripoli, zaterdagnacht, kwam de boot maandagmiddag aan. Bij het van boord gaan kon er bij Van Zon geen bedankje vanaf, schrijft Karskens.

Eerder werd bekend dat Van Zon van een balkon van haar hotel is gesprongen. Ze zegt nu dat ze haar arm niet gebroken, maar gekneusd heeft.

The Sunday Telegraph schreef vorige week dat ze op de vlucht was voor rebellen, maar volgens De Telegraaf dreigde ze te worden verkracht door Afrikaanse huurlingen van Kaddafi.

Aangifte

Het is niet bekend of en wanneer Van Zon terugkeert naar Nederland. Daar wachten haar mogelijk nieuwe problemen. Een oude vriendin heeft aangifte gedaan tegen haar wegens mensenhandel.

De aangeefster zou eerder dit jaar op uitnodiging van Van Zon naar Tripoli zijn gegaan en daar zijn misbruikt door de vriend van Van Zon.

Van Zon zou hiervan op de hoogte zijn geweest en daar volgens het slachtoffer zelfs voor betaald zijn. De vrouw heeft advocaat Bram Moszkowicz in de arm genomen.

Alles over de situatie in Libië

Bekijk de laatste Twitterberichten over dit onderwerp

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Vliegtuigen met slachtoffers MH17 landen op vliegveld Eindhoven van fotograaf Christian Timmers.

Lees meer

Minuut van 25 juli

Bekijk het nieuws van vrijdag 25 juli in één minuut.

Bekijk video

Christelijke Sudanese

Paus Franciscus heeft donderdag de Sudanese vrouw die ter dood werd veroordeeld omdat zij haar christelijk geloof niet wilde afzweren, in het Vaticaan ontvangen.

Lees verder en bekijk beeld

Beveiliging

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. wordt niet meer beveiligd. De agenten voor de deur van zijn flat in Amersfoort zijn weggehaald, schrijft Van der V. op zijn weblog.

Lees verder en bekijk beeld