'Het grote onweer komt dinsdagmiddag'

Laatste update:  28 juni 2011 15:05 info

ZEIST - De eerste onweersbuien kwamen dinsdag vroeg over het land. Het is echter nog lang niet gedaan met de buien. In de loop van de middag en avond komen er meer.

NU.nl/Rob Kints

Ze houden verband met koudere lucht die eraan komt, aldus een woordvoerder van WeerOnline.nl.

De koudere lucht verdrijft de warme lucht en daarbij ontstaan hevige onweersbuien. Dat gebeurt het eerst in het zuidwesten. ''Het grote onweer moet nog komen."

Eerder stelde weerman Jos Broeke van Omroep Zeeland dat het vooralsnog op veel plekken wel meevalt met het noodweer. Lokaal is er wel al meer dan dertig millimeter regen gevallen. Volgens Broeke is dat niet genoeg om te spreken van noodweer.

Internationale hulpverleningsorganisatie Europ Assistance raadt mensen aan ramen en deuren goed gesloten te houden om wateroverlast in woningen en voertuigen te voorkomen.

Zware spits

De ANWB adviseert mensen om dinsdagmiddag eerder weg te gaan vanwege de te verwachten slechte weersomstandigheden. Mensen moeten rekening houden met heel veel water op de weg en zware windstoten.

''Motorrijders en auto's met aanhangers en caravans moeten extra oppassen'', aldus een zegsvrouw van de ANWB, die mensen opriep de weerberichten scherp in de gaten te houden.

Dienstregeling

De NS heeft voor dinsdag de dienstregeling aangepast aan het verwachte slechte weer. Sinds het middaguur rijden de treinen volgens dit schema, dat ernstige vertragingen moet voorkomen.

Er is gesneden in de intercity's en de sprinters. De grote lijnen zijn opgeknipt, waardoor reizigers halverwege moeten overstappen. De klanten krijgen op 38 stations koffie en thee en er is extra personeel aanwezig.

De werkzaamheden aan de verbindingsweg A16 en A59 en de oprit Zevenbergen zijn door het verwachte noodweer afgelast. Het karwei zou dinsdagavond en -nacht worden uitgevoerd. Rijkswaterstaat gaat de opknapbeurt opnieuw inplannen.

Waarschuwingen

De vroege buien bleven beperkt tot het westen van het land. Later op de dag volgen er nieuwe buien die ook het oosten bereiken.

Weeronline waarschuwt voor fikse windstoten tot 100 kilometer per uur, hagelbuien en flinke regenval. Het KNMI heeft in het hele land waarschuwingen voor blikseminslagen gegeven.

Bekijk actuele weersinformatie

Volg dit nieuws via NUlive

Bekijk foto's van het slechte weer op NUfoto

Stuur uw weerfoto naar NUfoto

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Minuut van 24 juli

Bekijk het nieuws van donderdag 24 juli in één minuut.

Bekijk video

Christelijke Sudanese

Paus Franciscus heeft donderdag de Sudanese vrouw die ter dood werd veroordeeld omdat zij haar christelijk geloof niet wilde afzweren, in het Vaticaan ontvangen.

Lees verder en bekijk beeld

Beveiliging

De veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. wordt niet meer beveiligd. De agenten voor de deur van zijn flat in Amersfoort zijn weggehaald, schrijft Van der V. op zijn weblog.

Lees verder en bekijk beeld

Eerste slachtoffers terug

Op luchtbasis Eindhoven zijn woensdagmiddag de eerste vliegtuigen geland met veertig lichamen van slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17.

De daarop volgende minuut stilte werd ook op Schiphol in acht genomen.

Bekijk lezersfoto's van de repatriëring.

Lees meer