'Alle Nederlanders moeten DNA afstaan'

Laatste update:  14 maart 2011 15:16 info

ROTTERDAM - Korpschef Frank Paauw van de politie Rotterdam-Rijnmond vindt dat alle Nederlanders DNA zouden moeten afstaan. De politie kan dan meer misdrijven oplossen.

Foto:  ANP

 Bekijk video

Paauw zegt dit in de partijkrant van de lokale partij Leefbaar Rotterdam. Een woordvoerster van de Rotterdamse politie bevestigde maandagochtend zijn uitspraken.

Hij is voorstander van een landelijke databank ''met DNA van iedereen, niet alleen van mensen die gepakt zijn''. Paauw zegt dit in de partijkrant van de lokale partij Leefbaar Rotterdam. Een woordvoerster van de Rotterdamse politie bevestigde maandagochtend zijn uitspraken.

Nu zijn mensen verplicht DNA af te staan die zijn veroordeeld tot een misdrijf waar de rechter hen in voorlopige hechtenis stelt. Meestal geldt dat voor een misdrijf waarop een gevangenisstraf van vier jaar of meer staat.

Privacy

Paauw is zich ervan bewust dat zijn voorstel de privacy raakt. Maar, zegt hij in de publicatie van Leefbaar Rotterdam, ''als samenleving zijn we te voorzichtig. Als je de wereld veiliger wilt maken, moet je daar een prijs voor betalen''.

De korpschef was maandagochtend niet beschikbaar voor een toelichting.

Opstelten

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie) is tegen het opslaan van DNA van iedereen. Dat zegt zijn woordvoerder. ''Slechts een klein deel van de bevolking is verantwoordelijk voor criminaliteit'', aldus de zegsman.

Ook in de Tweede Kamer werd meteen afstand genomen van het voorstel van de Rotterdamse politiekorpschef om het DNA van iedere Nederlander op te slaan in de DNA-databank.

''Onderzoeksbevoegdheden zoals de DNA-afdracht moeten alleen toegepast kunnen worden op mogelijke daders, niet op argeloze burgers,” zegt GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. Jeanine Henis van de VVD zegt op Twitter geïrriteerd te zijn door de uitspraken van de korpschef. Ze verwijt hem een tunnelvisie.

Alexander Pechtold van D66 twittert over een 'Korpschef die uit de heup schiet'. ''Kon niet wachten tot z'n nieuwjaarstoespraak.''

Niet effectief

Het opslaan van DNA van iedereen is niet effectief en in strijd met de internationale mensenrechtenverdragen. Dat stelde het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Een woordvoerster van de instantie liet weten dat het CBP het verder van harte eens is met minister Ivo Opstelten (Veiligheid & Justitie).

Vergaand

Ook het Ministerie van Veiligheid en Justitie verwerpt het plan, omdat het te vergaand zou zijn. 

"In het verleden is iets vergelijkbaars al eens voorgesteld, maar dat is afgewezen. Er is een gering aantal mensen dat dit soort ernstige misdrijven pleegt en daarvoor is de huidige registratie voldoende", aldus een woordvoerder tegenover Tweakers.net.

Alle twitterberichten over dit onderwerp op NUlive

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Deze week onder meer: Het nieuwe televisieseizoen, nieuwe opdrachten voor Rutte II, is de Afrikaanse olifant nog te redden en relatieve rust op de Gazastrook.

Ga naar NUweekend

Erasmus MC

Toenmalig minister Ab Klink heeft de Tweede Kamer in 2009 ten onrechte niet ingelicht over een financiële toezegging aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Lees verder

Minuut van 1 september

Het nieuws van maandag 1 september in één minuut.

Bekijk video

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Mensen schrikken van meeuwen in Terschelling van fotograaf Henk Bootsma.

Lees meer