Nederlandse ambassadeur terug naar Iran

Laatste update:  18 februari 2011 17:38 info

DEN HAAG - Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) stuurt de Nederlandse ambassadeur in Iran dit weekend terug naar Teheran.

Foto:  NU.nl/johan boerman

Hij had hem vorige week naar Den Haag geroepen voor overleg over de gang van zaken rond het proces, de executie en de begrafenis van de Nederlands-Iraanse Zahra Bahrami.

''We hebben met de terugroeping een duidelijk signaal gegeven. Ik denk dat dat helder is doorgekomen in Iran. Ik heb overleg gevoerd met de ambassadeur over wat er is gebeurd en hoe we verder moeten. Het is nu tijd voor hem om terug te keren naar zijn post en zijn werkzaamheden voor Nederlanders en het Nederlandse belang in Iran te hervatten'', stelde de minister vrijdag.

De diplomatieke spanning tussen Nederland en Iran liep de afgelopen weken flink op. Nadat bekend was geworden dat Bahrami in Iran was geëxecuteerd, sprak Rosenthal van een ''schanddaad door een barbaars regime''.

Bevriezen van contacten

Hij bevroor alle contacten met Iran. Een week later bleek dat Bahrami onverwacht was begraven en dat de familie daarbij niet op tijd aanwezig kon zijn, wat volgens Rosenthal het karakter van het regime tekende.

De minister riep daarop ambassadeur Cees Kole terug naar Den Haag voor overleg, wat geldt als een zware diplomatieke maatregel. Ook werd de Iraanse ambassadeur in Nederland op het matje geroepen. Iran beschuldigde Nederland er vervolgens van dat ons land terroristen zou steunen.

Toeristen

Rosenthal laat de ambassadeur nu terugkeren naar Teheran om de nabestaanden van Bahrami bij te staan en de belangen te kunnen behartigen van Nederlandse gedetineerden en toeristen in Iran. Maar het is niet ''business as usual'', zei de bewindsman.

De sancties blijven volgens hem van kracht. De ambtelijke contacten zijn bevroren en de bewegingsvrijheid van de Iraanse ambassade in Den Haag is ingeperkt.

Ook geldt volgens Rosenthal nog altijd het dringende advies aan Nederlandse Iraniërs om niet naar Iran te reizen. Omdat Teheran hun Nederlandse nationaliteit niet erkent, kan ons land geen consulaire bescherming bieden.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

NUweekend

Deze week onder meer: Overleeft Apple zonder Steve Jobs? Hoe houd je je vakantiegevoel vast? Een huiszoeking om verdachte software en waarom de Vuelta leuker is dan de Tour.

Ga naar NUweekend

Minuut van 22 augustus

Het nieuws van vrijdag 22 augustus in één minuut:

Bekijk video

Achter de lens

NUfoto ging op zoek naar het verhaal achter de foto Losgeslagen koe op de A44 bij Oegstgeest van fotograaf Devin Waasdorp .

Lees meer

Vijf apen

De vijf Java-apen die woensdag als verstekeling van een containerschip in Rotterdam werden gehaald, maken het goed. Dat zegt Stichting AAP.

Lees verder en bekijk beeld