Wietpas mag worden ingevoerd

Laatste update:  16 december 2010 14:02 info

BRUSSEL - De 'wietpas' van de gemeente Maastricht is niet in strijd met het EU-recht. Het Europees Hof van Justitie in Luxemburg heeft dat donderdag bepaald. De Raad van State had de zaak aan het EU-hof voorgelegd.

Foto:  Getty Images

 Bekijk video

De wietpas is bedoeld om te verhinderen dat buitenlanders in Maastricht softdrugs komen kopen. De Maastrichtse coffeeshophouders verzetten zich tegen de gemeentelijke regeling.

Maar volgens het hof mag de maatregel getroffen worden om de openbare orde te handhaven.

Volgens het hof is het weren van buitenlanders die niet in Nederland wonen uit coffeeshops een maatregel om het drugstoerisme aanzienlijk te beperken en de daardoor veroorzaakte problemen te verminderen.

Uitspraak

De invoering van de wietpas gaat waarschijnlijk nog maanden duren, als het er al van komt. De Raad van State liet donderdag weten dat hij vermoedelijk voor de zomer volgend jaar uitspraak zal doen in het geschil tussen de gemeente Maastricht en een coffeeshophouder.

''Nu het Hof van Justitie in Luxemburg zijn arrest heeft gewezen, betekent dit niet dat daarmee een einde is gekomen aan de zaak. De raad heeft vragen gesteld over de uitleg van bepaalde Europese regels, meer in algemene zin. We hebben de antwoorden nodig om in deze concrete zaak te oordelen'', aldus een woordvoerster.

Als de Raad van State uitspraak heeft gedaan, is daar geen beroep meer tegen mogelijk.

Tijdelijke sluiting

Aanleiding voor de vragen van de Raad van State was het verweer van de eigenaar van een coffeeshop in Maastricht tegen een tijdelijke sluiting. Zijn zaak werd in 2006 gesloten nadat er tweemaal buitenlandse klanten waren aangetroffen.

De man ging tegen dit besluit in beroep en stapte naar de rechter. Daarop vroeg de Raad van State aan het Europees Hof van Justitie om een uitspraak.

Illegale handel

D66-Kamerlid Boris van der Ham vreest dat het invoeren van de wietpas zal leiden tot illegale handel.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Het nieuws van dinsdag 21 oktober in één minuut.

Bekijk video

Nieuw NU.nl bijna live

In het jaar dat NU.nl zijn vijftiende verjaardag viert, is onze website - het platform waarop we als allereerste beschikbaar waren - fors vernieuwd. Woensdag gaat de nieuwe, responsive site live.

Lees blog hoofdredactie

Simpsons aangeklaagd

Goodfellas-acteur Frank Sivero wil dat de makers van The Simpsons een schadevergoeding van 250 miljoen dollar (197 miljoen euro) betalen voor het stelen van zijn karakter uit Goodfellas.

Lees meer