Wikileaks bevestigt kernwapens in Nederland

DEN HAAG - In de Wikileaks-documenten bevestigt een Amerikaanse diplomaat de aanwezigheid van kernwapens in Nederland.

In een bericht van november 2009 van de Amerikaanse ambassade in Duitsland is sprake van kernwapens van de VS in Duitsland, België en Turkije.

Het Nederlands kabinet heeft de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens in Nederland nooit bevestigd.

Het bericht van de ambassade aan het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington gaat over een driegesprek van de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn Philip Murphy, de Amerikaanse diplomaat Phil Gordon en de Duitse nationale veiligheidsadviseur van bondskanselier Angela Merkel, Christop Heusgen.

Die laatste zegt dat Duitsland er niet veel voor voelt om ''de twintig'' nucleaire wapens in Duitsland weg te laten halen als Rusland er nog steeds duizenden overhoudt.

Consequenties

De diplomaat, Phil Gordon, merkt dan op dat het belangrijk is om eerst alle potentiële consequenties van het Duitse voorstel na te gaan.

''Bijvoorbeeld, het terugtrekken van nucleaire wapens uit Duitsland en misschien uit België en Nederland kan het voor Turkije politiek heel moeilijk maken om de eigen voorraad aan te houden, zelfs als het overtuigd is van de noodzaak dat wel te doen.''

Dat er Amerikaanse kernwapens liggen op de vliegbasis Volkel is weliswaar nooit formeel bevestigd, maar wordt al jaren vermoed. Oud-minister van Buitenlandse Zaken Jozias van Aartsen sprak er twaalf jaar geleden in de Eerste Kamer al impliciet over.

SP

SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel heeft in schriftelijke vragen aan minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken direct opheldering gevraagd over de onthulling door Wikileaks.

''Wat ik al heel lang vermoedde, maar nooit zeker wist, is nu bevestigd'', stelde Van Bommel.

Hij vindt dat de Nederlandse regering nu ook openheid kan geven over de aanwezigheid van kernbommen op ons grondgebied ''zodat we de discussie open kunnen voeren''. De SP blijft ernaar streven om de kernwapens uit Nederland ''terug te sturen naar de VS''.

Lees alles over Wikileaks op onze special.

Volg reacties op Twitter via NUlive.

Lees meer over:

NU op NUfoto

NU op NUfoto
Bekijk de laatste nieuwsbeelden van lezers. Zelf getuige van nieuws? Stuur uw foto's in via NUfoto.

Guardado wil nog steeds naar Spelen

Guardado wil nog steeds naar Spelen
De Mexicaanse middenvelder hoopt toestemming te krijgen van PSV. 'Het zal moeilijk worden.'

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 06.00 uur weten wat het nieuws wordt?