Identiteitskaart is voortaan gratis

Laatste update:  7 oktober 2010 18:43 info

AMSTERDAM – De aanschaf van een identiteitskaart is voortaan gratis. Het gerechtshof in Den Bosch heeft donderdag besloten dat gemeentes voortaan geen kosten meer in rekening mogen brengen voor aanschaf van de kaart.

Foto:  ANP

Volgens het hof staat bij de aankoop van een identiteitskaart het overheidsbelang voorop. In dat geval mogen geen kosten meer worden gerekend, aldus het hof.

Voordat de identiteitskaart daadwerkelijk gratis is, zal naar verwachting eerst de Hoge Raad zich nog uit spreken over de beslissing van het hof.

Volgens het hof wordt de kaart niet langer voor privédoeleinden gebruikt en wordt de kaart enkel aangeschaft om zich te kunnen identificeren.

Uitkering

“Zo is iemand verplicht zich te identificeren als hij gaat werken of een uitkering aanvraagt. Ook als je een bankrekening wil openen of wil gaan stemmen is een identiteitskaart verplicht”, aldus het hof in de uitspraak.

"Het enige privébelang voor het aanschaffen van een identiteitskaart is om binnen de Europese Unie te mogen reizen."

Prijzen

De uitspraak gaat in tegen de prijzen die staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten van het ministerie van Binnenlandse Zaken medio september nog vaststelde.

Een identiteitskaart kost dit jaar nog 42,85 euro, en zou in 2011 maximaal 43,89 euro mogen gaan kosten.

Paspoort

De uitspraak geldt niet voor de aanschaf van paspoorten. Het gerechtshof kan daar niet over beslissen, omdat deze vraag nog niet aan het hof is voorgelegd.

Wel is een uitspraak gedaan over de aanschaf van rijbewijzen. Hier mag volgens de rechtbank wel kosten voor worden gerekend, omdat het hebben van een rijbewijs een privébelang is.

VNG

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vraagt zich in een reactie af wie er voortaan zal opdraaien voor de kosten van het aanmaken van een identiteitskaart. "Wij hebben de wettelijke taak identiteitskaarten te verstrekken. Er zullen door de gemeentes dus nog steeds kosten worden gemaakt", aldus een woordvoerder tegenover NU.nl.

"Er zijn volgens ons nu twee opties mogelijk: of we verekenen deze kosten op lokaal niveau via bijvoorbeeld de onroerendzaakbelasting (ozb), of het nieuwe kabinet moet hier geld tegenover stellen. Deze laatste optie heeft onze voorkeur."

Tweede Kamer

De Tweede Kamer keert zich tegen de centrale opslag van paspoortgegevens. Het zou fraude en verkeerd gebruik in de hand kunnen werken. De vorige Kamer ging nog akkkoord met een wetswijziging die een centrale databank mogelijk maakte.

''Het is volstrekt onduidelijk waarom Nederland hiermee voorop moet lopen", betoogde VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert. Net als andere Kamerleden voerde ze een rapport van de inlichtingendienst AIVD aan dat waarschuwt voor de gevaren van de centrale opslag.

Staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken) wees er nog eens op dat de aanbesteding van de ontwikkeling van de database nog niet is gebeurd. De gegevens van paspoorten liggen nu nog bij de gemeenten.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Nieuws in 1 minuut

Bekijk het nieuws van dinsdag 16 september in één minuut. 

Bekijk video

Dichte mist

Het verkeer moet de komende dagen rekening blijven houden met dichte mist. Dit kan gevaarlijke wegsituaties tot gevolg hebben.

Lees verder

Gestolen vogels

Uit vogelpark Avifauna zijn in de nacht van maandag op dinsdag ruim dertig zeer zeldzame vogels gestolen.

Lees verder en bekijk beeld

Windows 9

Windows 9 wordt 30 september aangekondigd. De grootste veranderingen (zoals het startmenu en notificatiecentrum) zijn al zichtbaar in gelekte screenshot en video's.

Bekijk de beelden