'Binnenhof twee maal bijna afgebroken'

Laatste update:  31 mei 2010 10:27 info

DEN HAAG - Het had in de negentiende eeuw tot twee maal toe maar weinig gescheeld of de parlementsgebouwen en de Ridderzaal in Den Haag waren afgebroken. Dat blijkt uit een studie van historicus Diederik Smit van de Universiteit Leiden.

Foto:  ANP

De onderzoeker heeft zondag een bericht daarover van Omroep West bevestigd.

De eerste keer dat het voortbestaan van het Binnenhof werd bedreigd, was tussen 1806 en 1810. Koning Lodewijk Napoleon, de broer van keizer Napoleon, verplaatste toen zijn hof van Den Haag naar Amsterdam.

Macht

Hierdoor stond het Binnenhof een paar jaar leeg. De tweede keer was na de grondwetswijziging van 1848. De Staten-Generaal wilden toen nieuwe parlementsgebouwen neerzetten om te beklemtonen dat de macht niet meer bij de koning en de ministers lag, maar bij de Eerste en Tweede Kamer.

Dit plan, dat in 1863 werd gelanceerd, stuitte echter op flinke weerstand van de bevolking, die de historische betekenis van het Binnenhof wèl inzag.

Onderzoek

Historicus Diederik Smit werkt met steun van de Eerste en Tweede Kamer en de ministeries van Algemene en Binnenlandse Zaken aan een promotieonderzoek naar de betekenis van het Binnenhof vanaf 1813. Dit onderzoek presenteert hij in 2013, als het Koninkrijk der Nederlanden tweehonderd jaar bestaat.

Smit is inmiddels een half jaar met zijn studie bezig. De historicus maakt hiervoor gebruik van alle openbare archieven van de overheid.

Uniek

''Het Binnenhof is om meerdere redenen uniek in de wereld'', legt de onderzoeker uit. ''Nederland is het enige land in de westerse wereld waar het parlement niet in de hoofdstad is gevestigd."

"Bovendien is het zeer opmerkelijk dat de regeringsgebouwen rond het Binnenhof sinds de Tachtigjarige Oorlog nooit van uiterlijk zijn veranderd. Het ziet er daar nog exact hetzelfde uit als vijfhonderd jaar geleden.''

Ridderzaal

Het Binnenhof in Den Haag ontstond in de dertiende eeuw. Vooral met de komst van de Ridderzaal, die rond 1290 door graaf Floris V werd voltooid, kreeg het plein zijn kenmerkende vorm. Het Binnenhof werd eeuwenlang omringd door grachten.

Tegenwoordig resteert hiervan alleen nog de Hofvijver. Tot de andere gebouwen behoort onder meer het beroemde Torentje, waar sinds 1849 de minister-president zijn werkkamer heeft.

Reageer op dit artikel:
Stuur door:
Deel artikel:

Eerdere berichten

Gisteren

NU in beeld

Bekijk bijzondere beelden van over de hele wereld.

Bekijk fotoserie (100)
Banner NUjournaal Algemeen

Orka Morgan

De toestemming die het Dolfinarium in Harderwijk in 2011 kreeg om orka Morgan naar Tenerife over te brengen, was terecht.

Lees meer en bekijk beeld

Panama

De twee vrouwen die al drie weken worden vermist in Panama, zijn waarschijnlijk niet verdwaald.

Lees meer

Ajax-supporters

De fanatieke groep Ajax-supporters heeft alsnog excuses gemaakt voor de vuurwerkincidenten in De Kuip in Rotterdam afgelopen zondag tijdens de bekerfinale tussen PEC Zwolle en Ajax.

Lees meer

Nieuwsbrief

Iedere dag rond het middaguur een overzicht van het belangrijkste nieuws in uw mailbox? Schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief. 

Inschrijven