Maatregelen voor energiezuiniger dorpshuis Waarde

De gemeente Reimerswaal neemt voor 20.000 euro energiemaatregelen in dorpshuis Meerwaarde in Waarde. Deze aanpassingen moeten het klimaat in het dorpshuis verbeteren en de energiekosten verminderen.

Dorpshuis Meerwaarde is in februari 2014 geopend en de energiekosten zijn hoger dan de gemeente vooraf had ingecalculeerd. Daardoor moet ze jaarlijks bijna tienduizend euro bijleggen voor de energierekening.

Om die rekening te verlagen laat Reimerswaal extra ventilatie aanbrengen in de ruimte met koelapparatuur. In de cv-ruimte komt een regeltechnische installatie en extra cv-ketel te staan. Ook wordt de bediening van de zonwering in de gymzaal aangepast.

Tegelijkertijd laat de gemeente de verlichting omzetten naar led-verlichting. "Deze maatregelen leiden tot lagere energiekosten", zegt wethouder Izak Vogelaar van Reimerswaal. "Dat zal geen tienduizend euro opleveren, maar de kosten wel verminderen. En de led-verlichting erbij levert extra besparing op."

Fris

De aanpassingen moeten ook de temperatuur in de verschillende ruimtes van het dorpshuis aangenamer maken. Sinds het dorpshuis in gebruik is, zijn hier klachten over van Stichting Dorpshuis Waarde, de beheerder en gebruikers van het dorpshuis.

In de gymzaal is het vaak te fris voor bijvoorbeeld muziekrepetities en in de foyer is het meestal, vooral in de zomer, veel te warm. "We verwachten met deze maatregelen het comfortprobleem zo goed mogelijk op te lossen."

Klimaat

Om de hoge energiekosten en comfortproblemen aan te pakken, liet Reimerswaal een extern bureau onderzoek doen. Het klimaat regelen is volgens Vogelaar moeilijk in Meerwaarde vanwege de verschillende ruimten en functies ervan.

"De hal heeft andere verwarming nodig dan bijvoorbeeld een vergaderruimte. In de hal moet het niet te warm zijn. Voor een vergaderruimte is negentien, twintig graden goed, maar in de gymzaal is zeventien graden voldoende. Als het daar te warm is, wordt de vloer vochtig van het zweet."

Gefaald

De verschillende temperaturen zijn volgens de wethouder straks beter te regelen door meer scheiding tussen de ruimtes.

De gemeente wil minimaal twee jaar afwachten om het resultaat van de maatregelen te kunnen evalueren. In deze periode blijft ze in gesprek met het stichtingsbestuur en de beheerder over de temperatuur in de ruimtes. De problemen en extra kosten zijn volgens Vogelaar niet te wijten aan de aannemer die Meerwaarde gebouwd heeft.

"Het verschil in temperatuur voor de verschillende ruimtes vraagt een nauwkeurige aanpassing en dat is moeilijk te regelen. We hebben dit niet helemaal goed gedaan, maar hebben geen punt om te zeggen dat de aannemer heeft gefaald."

Tip de redactie