Europese beurzen sluiten met kleine verliezen

De Europese aandelenmarkten gingen maandag na een rustige handelsdag met overwegend kleine verliezen de handel uit.

Blikvanger in Amsterdam was het Brits-Nederlandse voedings- en wasmiddelenconcern Unilever, dat naar verluidt voor zo'n 7 miljard euro aan merken van de hand wil doen.

Op Beursplein 5 sloot de toonaangevende AEX-index 0,2 procent lager op 515,09 punten. De MidKap daarentegen steeg 0,2 procent tot 740,82 punten. De hoofdgraadmeters op de beurzen in Parijs en Frankfurt leverden tot 0,4 procent in, de FTSE in Londen eindigde 0,1 procent in de plus.

Unilever

Unilever won bij de hoofdfondsen 0,4 procent. Het concern zou onder meer margarinelabels Becel/Flora en Stork willen verkopen. Ook heeft Unilever volgens Het Financieele Dagblad aan grote aandeelhouders gevraagd hun belangen te vergroten. Het bedrijf sloeg onlangs een ongevraagd overnamebod van branchegenoot Kraft Heinz af.

Sterkste stijger onder de hoofdfondsen was tankopslagbedrijf Vopak met een plus van 0,7 procent. Ook de technologiefondsen Philips en ASML werden 0,7 procent meer waard. Onderaan de AEX stond ABN Amro met een verlies van 1,6 procent. Telecombedrijf KPN leverde 1 procent in.

Deutsche Bank

In Frankfurt verloor Deutsche Bank 3,7 procent. De bankkolos is begonnen met zijn aandelenemissie met een omvang van 8 miljard euro. Daarmee moet de balans worden versterkt. Daarnaast verwacht Deutsche Bank dat zijn opbrengsten dit jaar min of meer stabiel zullen blijven.

In het kielzog van Deutsche Bank deed ook het aandeel Commerzbank (-2,3 procent) een stap terug. Branchegenoot UBS verloor in Zürich 1,1 procent. De Franse autoriteiten spannen een rechtszaak aan tegen de Zwitserse bank omdat die medeplichtig zou zijn geweest aan belastingontduiking.

Euro

De euro was 1,0745 dollar waard, nagenoeg evenveel als bij het slot van de Europese beurzen op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 48,45 dollar.

De Brentprijs, voor olie die gewonnen wordt in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, stond nagenoeg vlak op 51,74 dollar per vat.

Lees meer over:
AEX

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?
Tip de redactie