Europese beurzen sluiten met verlies

De Europese beurzen zijn donderdag met verlies de handel uit gegaan. Onder meer het referendum in Italië, waar kiezers zich zondag mogen uitspreken over een belangrijke grondwetswijziging, maakt beleggers terughoudend. 

De olieprijzen gingen wel verder omhoog, na de productiedeal die oliekartel OPEC woensdag sloot.

Op Beursplein 5 in Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 0,9 procent lager op 453,60 punten. De MidKap daalde 0,2 procent tot 650,49 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen van Parijs, Frankfurt en Londen gaven tot 0,4 tot 1 procent prijs.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 3,8 procent tot 51,35 dollar. Voor een vat Brentolie werd 53,99 dollar neergeteld, een stijging van 4,2 procent. Woensdag schoten de olieprijzen nog sterker omhoog, nadat de leden van OPEC een akkoord hadden bereikt over een verlaging van de productie.

Shell

Oliemaatschappij Shell was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 2,4 procent. De offshoredienstverleners SBM Offshore en Boskalis kregen er respectievelijk 2 en 0,9 procent bij. Ook ArcelorMittal liftte mee op het positieve sentiment rond grondstoffen. Het staalconcern won 1,9 procent.

Onderaan de hoofdindex stond informatieleverancier Wolters Kluwer met een verlies van 5 procent. Tankopslagbedrijf Vopak moest 4,3 procent terug. Analisten van JPMorgan verlaagden het beleggingsadvies voor Heineken. Dat kwam de bierbrouwer op een koersverlies van 3,6 procent te staan.

PostNL

Bij de middelgrote fondsen op het Damrak trok PostNL de aandacht na een verbeterd overnamevoorstel van de Belgische branchegenoot Bpost. Enkele grote aandeelhouders roepen het postbedrijf met klem op in ieder geval het gesprek met de Belgen aan te gaan. Het aandeel won na een grillig koersverloop 0,9 procent.

De euro was 1,0630 waard. Bij het slot van de Europese beurzen op woensdag was dat nog 1,0566 dollar.

Lees meer over:
AEX

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?
Tip de redactie