Britse pond meer waard na uitspraak Britse rechtbank over Brexit

Het Britse pond sterling ging donderdag in waarde omhoog na de uitspraak van het Britse gerechtshof, de High Court, dat de regering parlementaire goedkeuring nodig heeft om de procedure voor een Brexit in gang te zetten.

Naast de Britse munt zaten ook aandelen van financiƫle bedrijven en luchtvaartmaatschappijen in de lift. Zo stegen de Britse banken RBS en Barclays flink in waarde op de beurs in Londen.

IAG, het moederconcern van British Airways, won 2 procent, terwijl de prijsvechters Ryanair en easyJet tot 3,2 procent stegen.

Die fondsen gingen in de nasleep van het referendum flink omlaag door zorgen dat een Brexit het vliegverkeer tussen Groot-Brittanniƫ en de rest van Europa zou kunnen schaden.

Britse bedrijven die profiteren van het zwakkere pond stonden juist lager. Zo verloor drankenconcern Diageo meer dan 2 procent en modehuis Burberry zakte 1,6 procent.

Het pond staat overigens nog altijd wel bijna een vijfde lager dan voor het referendum van eind juni, waarbij de Britse bevolking ervoor koos om de Europese Unie te verlaten.

De Britse regering heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak van het gerechtshof en blijft bij haar voornemen om het Brexit-proces eind maart volgend jaar in gang te zetten.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie AkzoNobel

Chronologie AkzoNobel
PPG Industries heeft zijn zinnen gezet op overname van AkzoNobel. Een chronologie van de gebeurtenissen.

Beleggen

Beleggen
Is beleggen voor iedereen geschikt en waar moet je aan denken als je ermee wil beginnen?
Tip de redactie