Winst mijnbouwer BHP Billiton met 81 procent gekelderd

De winst van mijnbouwconcern BHP Billiton is in het afgelopen boekjaar met 81 procent gekelderd door de sterke daling van de grondstofprijzen, maakte 's werelds grootste mijnbouwer dinsdag bekend.

De onderliggende winst in het boekjaar dat eind juni afliep kwam uit op 1,2 miljard dollar, tegen 6,4 miljard dollar een jaar geleden.

Als een lange reeks afschrijvingen, lasten en andere bijzondere posten in het resultaat worden meegenomen staat een min onder de streep van bijna 6,4 miljard dollar. Dat is het slechtste resultaat sinds 2001.

Het Brits-Australische mijnbouwbedrijf schreef onder meer miljarden af op zijn Amerikaanse schalieveldactiviteiten. BHP had verder ook te maken met de kosten voor de ramp bij de Samarco-ijzerertsmijn in Braziliƫ in november vorig jaar. Door een dijkdoorbraak kwamen negentien mensen om en werd ernstige milieuschade aangericht.

In verband met de moeilijke marktomstandigheden wordt het dividend scherp verlaagd. BHP verwacht dat de grondstoffenprijzen voorlopig laag zullen blijven.

Lees meer over:

finanzen.nl

finanzen.nl
finanzen.nl brengt nieuws, columns en achtergrondartikelen over de beurs.

Deutsche Bank

Deutsche Bank
Dit moet je weten over de problemen bij Deutsche Bank.

Gratis geld

Gratis geld
De term 'helikoptergeld' zingt rond sinds het opkoopprogramma van de ECB van start is gegaan.
Tip de redactie