Brussel onderzoekt mogelijk misbruik AB Inbev

De grootste bierbrouwer ter wereld, het Belgische Anheuser-Busch InBev, heeft mogelijk misbruik gemaakt van zijn machtspositie op de Belgische markt om invoer van het eigen bier uit goedkopere buurlanden te belemmeren. 

Dat kan in strijd zijn met de EU-regels voor concurrentie en ook tegen de belangen van de consument indruisen, stelde de Europese Commissie donderdag.

EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) is daarom een onderzoek begonnen naar de invoerstrategie van AB InBev in België. ''We willen er echter voor zorgen dat er binnen de Europese interne markt geen belemmeringen zijn voor de bierhandel.”

AB InBev is bekend van merken als Stella Artois, Budweiser en Corona. De onderneming is gevestigd in Leuven.

Parallelle handel

Vestager is ook bezorgd over een mogelijk bewuste strategie van AB InBev om de zogenoemde parallelle handel van zijn bier uit minder dure landen, zoals Nederland en Frankrijk, naar de duurdere Belgische markt te beperken.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het veranderen van de verpakking van bierblikjes of -flessen, zodat het moeilijker wordt om ze in andere landen te verkopen. Ook het beperken van toegang van niet-Belgische detailhandelaren tot kortingen, om te voorkomen dat zij minder dure bierproducten naar België brengen is een van de mogelijk verboden praktijken.

In 2007 kwam InBev in opspraak vanwege verboden prijsafspraken met drie andere brouwers om de Nederlandse markt te verdelen. Heineken, Grolsch en Bavaria werden daarvoor door Brussel beboet met respectievelijk 219 miljoen, 32 miljoen en 12 miljoen euro. InBev ontliep een boete door uit de school te klappen.

Lees meer over:

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

Chronologie TMG

Chronologie TMG
Er speelt zich een felle overnamestrijd af rond mediabedrijf TMG. Een overzicht van de ontwikkelingen.

Ontslagrondes

Ontslagrondes
Overzicht: Banken en verzekeraars snijden diep in personeelsbestand.
Tip de redactie